20 липня, 2018

Летючки закликали до повстання

Такі листівки поширювалися в Україні.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Починаючи з березня 1931 року, на території міста Кропивницького, яке тоді звалось Зінов’євськ, та у селах тодішнього Великовисківського району, почали з’являтися листівки, які закликали до створення підпільних осередків і збройного повстання. Такі ж листівки, писані російською мовою і звернені до робітників із закликом об’єднатися із селянами для спільної боротьби, були знайдені в робітничих районах Зінов’євська. 

Листівки виготовлялись на четвертинках паперу й були написані від руки друкованими літерами. Вони закладались у конверти і на них іншим почерком писалось: „Шановні селяни! Відгукніться на цей наш заклик“.

Шість листівок знайшли робітники на залізничній колії біля станції Шостаківка, ще кілька біля залізничного двірця у Зінов’євську. Одна з них зберігається у судовій справі арештованих, на яких впала підозра у розповсюдженні ідеї повстання. На аркуші з учнівського зошита олівцем друкованими буквами написано: „Відгукніться на цей наш заклик! Братство українського народу, якнайкраще готуйтесь до війни, хто з чим імеєт, бо буде дуже плохо, як будете мовчать, хутко готуйтесь до війни, бо ми вже озброєні, готові, ми стоїмо на оборону селян. Штаб м. Київ“ (орфографію збережено). Угорі на листочку стоїть відтиск друкованими літерами синім чорнилом: „Братство українського народу“.

За день до цього робітники заводу „Червона зірка“ знайшли конверт з листівками: „Дорогі селяни! Готуйтесь до 27 червня до виступу. Організовуйте маси виключно зі своїх селян. Штаб буде розміщатись у селі Олександрівці, визначене місце збору. У цей день повинні виступить іноземні держави“. 

У цій справі арештували в селах Лелеківка та Плетений Ташлик братів Тихона та Матвія Чепілків, Михайла Кобця, Василя Шарпара, Григорія Рибалка, Івана Буравченка, Івана Колота. З весни 1931-го до літа 1932-го року вони нібито розповсюдили близько 50 листівок. Усі арештовані були засуджені від трьох до 10 років каторжних таборів. 

Коментарі закриті.