18 травня, 2019

Книжковий ринок має зростати

18-22 вересня цього року у Львові відбудеться „26 BookForum“ – головний культурний фестиваль України‚ який проводиться з 1994 року. На свято книги запрошені відомі письменники‚ вчені і видавці  з США, Італії, Австралії, Канади, ряду інших країн. 

Що відбувається з українським книжковим ринком зараз? Людей треба навчати. В Україні покищо ця істина не діє.  70 відс. европейських видань розраховані на підвищення інтелектуального рівня людини після завершення шкільного курсу‚ а в Україні шкільна література складає 65 відс. від загального набору. Залишаються напівпорожніми полиці технічних і технологічних видань, наукових видань з природничих наук, інженерії, архітектури, аґротехнологій, спеціялізованих словників сучасної термінології. Власне, йдеться про жорсткий дефіцит вітчизняної літератури, яка працює на розвиток людського потенціялу, формування у населення країни професійних навичок, вмінь і сучасних знань з усіх сфер життєдіяльности людини. 

Чинником змін у книговидавництві стала війна на сході України та окупація Росією Криму. З’явилися нові теми, пов’язані з перебігом подій на сході та Евромайданом. В Україні є багато добровольчих організацій, які возять українську книжку на схід. Суть війни не лише у тому, що ворог хоче відняти території. Українцям хочуть нав’язати „русский мир“, і сильнішого знаряддя, ніж книжка, у цій боротьбі немає. 

На книжковий ринок України значно вплинули санкції щодо книжок російських видавництв, які були запроваджені 2017 року.  Проте очікованого вибуху українського книговидавництва так і не сталось. Це призвело до зростання поставок російської книжкової продукції „човниками“, а також обсягів піратських видань російських авторів на території України. При цьому ціни на таку російську книгу виросли у півтора-два рази.

Фінансовий стан українського видавничого сектора залишається на незмінному рівні. Статистику друку поліпшують державні замовлення підручників, але це ніяк не впливає на ринкову літературу, якою займаються видавці. У 2018 році декілька досить великих українських видавництв були змушені продавати книжки за ціною, яка нижче собівартости, щоб хоча б якимось чином продати ці книжки. З одного боку книжок не вистачає, а з іншого відбувається накопичення запасів на складах видавництв, де книжка стає фактично друкованим папером. Попередні 27 років не вирішувалися питання, які дозволяють динамічно розвиватись видавничій галузі незалежно від того, що відбувається у країні. Йдеться про створення інфраструктури, про доступ видавців  до кредитних та інвестиційних ресурсів, а також розбудови книготорговельних мереж.

Однак у роздрібній торгівлі вітчизняна книга коштує в два-три рази дорожче, а іноді й більше. Для пересічного споживача з його рівнем доходу ціна книжок у роздрібній торгівлі є завеликою.

Потрібно на рівні держави вирішувати питання системного пільгового кредитування книговидавництва, розвитку інвестицій. Лише після цього можна розраховувати на суттєве й динамічне зростання обсягів виробництва  вітчизняної літератури і  її споживання. Потреба такої літератури останнім часом відчутно зросла.

Коментарі закриті.