2 березня, 2018

Книги на вшанування Митрополита Іларіона 

Обкладинки документально-публіцистичних оповідей, які Фундація ім. Митрополита Іларіона видала з нагоди його 135-річчя народження.

КИЇВ. – З нагоди 135-річчя народження Мирополита Іларіона (Івана Огієнка), Фундація ім. Митрополита Іларіона (Огієнка)видала дві нові книги як документально-публіцистичні оповіді.

Перша книга Микола Тимошика „Його бій за державність” має 376 сторінок. В основу життєпису митрополита взято хронологічний принцип. Оскільки життєву дорогу героя умовно можна поділити на три відтинки (на Батьківщині, в країнах Західної Европи, в Америці), то й зібрані матеріяли розміщено у трьох розділах: „На нашій, не своїй землі”, „Позбавлений волі та хати”, „Під іншим прізвищем за океаном”.

Проф. М. Тимошик досліджував цю непересічну постать після появи праці „Голгофа Івана Огієнка”‚ котра побачила світ 1997 року. У 2000 року у висліді опрацювання канадського архіву вийшло нове дослідження „Лишусь навіки з чужиною. Іван Огієнко (Митрополит Іларіон) і українське відродження”.

Повна бібліографія праць проф. М. Тимошука про Митрополита Іларіона включає чотири книжки, 23 передмови до книг І. Огієнка, упорядкованих і виданих М. Тимошиком‚ та 146 наукових, науково-популярних та журналістських статтей і виступів.

Друга книга „Запізніле вороття”, котра складається з 392 сторінок, присвячена вивченню письменницького доробку колишного „ворога народу” в СРСР.

5 травня 2000 року була зареєстрована в Києві як юридична особа Фундація ім. Митрополита Іларіона (Огієнка)” та почато видавничий проєкт „Запізніле вороття”. Мета фундації – ствердження і захист української мови, поширення українського друкованого слова, повернення в Україну та гідне представлення розсіяного в часі і просторі наукового, творчого добробку відомих і маловідомих подвижників української національної ідеї, життєвий шлях яких з різних причин завершився на чужині. Це також відновлення миротворчо-благодійних та культурно-історичних традицій народу.

Книга дає можливість ознайомитись з 20-ма працями видавничого проєкту „Запізніле вороття”. Ці праці складаються з 77 творів‚ об’єднаних спільною темою. Це шість праць серії „Рукописна спадщина“ та 14 праць серії „Закордонні першодруки“. Третий розділ книги подає історію „повернення” Митрополита Іларіона до України та перешкоду у здійсненні цієї мрії.

2 січня виповнилось 135 років з дня народження видатного уродження Житомирщини Митрополита Іларіона (Івана Огієнка). З цієї нагоди 15 січня у Житомирі відбулась зустріч-реквієм з вшанування пам’яті цієї визначної особисти, у якій взяв участь Єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій Української Православної Церкви Київського Патріярхату. Захід відбувся перед пам’ятником Митрополита Іларіона біля Свято-Михайлівського катедрального собору.

Щоб отримати вищезгадині книжки та інші праці проєкту „Запізніле вороття”, можна звертатися на адресу: Фундація ім. Митрополита Іларіона (Огієнка), а/с 1, Київ, 04107 Ukraine.

Протoєрей Богдан Демчук – співголова Фундації ім. Митрополита Іларіона (Огієнка).

Коментарі закриті.