1 листопада, 2018

Книга про видатного просвітителя

Ім’я християнського богослова протоєрея о. Олександра Меня у видавництві „Свічадо“ – не новина. Невдовзі після того трагічного дня 9 вересня 1990 року, коли біля Москви ударом сокири вбили видатного просвітителя, його вдова Наталя Григоренко, уродженка Кобеляків на Полтавщині, запропонувала мені перекладати українською мовою його книги. У „Свічаді“ ідею схвалили і видали три книги – „Син Людський“, „Перші апостоли та „Світло сяє в пітьмі“. 

Видавництво було засноване у 1987 році з ініціятиви українських студентів Люблінського католицького університету в Польщі, які прагнули утвердити духовні цінності в сучасному світі. Коли настала можливість, видавці переїхали до Львова. Книги „Свічада“ здобули велику прихильність читачів в Україні. 

Я відвідував родину священика у селищі Семхоз біля Москви, дізнався про харківське походження його роду і поїхав до Харкова, де прочитав листи з великої епістолярної спадщини сім’ї Василевських, яка дала світові в четвертому поколінні видатного служителя православної церкви, блискучого літератора і проповідника протоєрея о. Олександра Меня.

Багато спільного в долі сім’ї Василевських з іншими епічними описами доль інтеліґенції в бурхливі роки ХХ ст. Вдова полтавського книготорговця Веніяміна Василевського Анна Василевська почала в Харкові новий етап свого життя, трудилася, щоб вивести в люди своїх семеро дітей. І це їй удалося. Дві її дочки, сестра милосердя і актриса, створили свої сім’ї в Европі. Багато в їхніх картках і листах неспокою і турбот за свою рідню в Росії. Вони охоче приймали у себе дорогих гостей. Діти, онуки і правнуки Анни Василевської прагнули знань й задля цього були готові на будь-які нестатки. Інженер і медик, педагог і актриса, селекціонер і літератор – перелік їхнього професійного служіння.

За життя Анна Василевська (вона померла у 1936 році) застала народження перших п’яти з 14 правнуків. Тепер живі понад 30 її нащадків. 

О. Мень став учителем мільйонів християн. Його трагічна смерть багатьох поставила перед запитанням: а чи вірний мій шлях? І вони теж прийшли до Церкви Христа. О. Мень дав нам велику лекцію терпимости і прощення.

У соснові ліси під Черкасами, де свого часу лікувала легені кузинка священика Валентина Василевська, приїздили на відпочинок у 1993 і 1995 роках брат священика Павло Мень з дружиною Тамарою і дітьми Данею і Микою. Ми з дружиною радо приймали їх.

Книжку про родовід о. О. Меня продають книгарні „Свічада“ у Львові та Києві, де її можна придбати за 29 грн. 90 коп., і також в інтернет-магазині. Тел.: 380-96-207-8858, 380-99-215-0248, 380-93-898-7565. Електронна пошта: [email protected].

Коментарі закриті.