22 березня, 2019

Картини Їжакевича привезли до Черкас

Іван Їжакевич. Ілюстрація до поеми Тараса Шевченка „Лілея“.

ЧЕРКАСИ. – 7 березня в Музеї „Кобзаря“ відкрилась виставка „Шевченкіяна Івана Їжакевича“, на якій представлено 40 близько ориґінальних полотен відомого художника. Два роки вела перемовини директор музею Ольга Шарапа з Національним музеєм Тараса Шевченка, де зберігаються полотна художника. Усе ж домовились і в Шевченкові дні черкасці можуть милуватись картинами, багато з яких стали ілюстраціями до видання „Кобзаря“ 1939 року, якому в цьому році відзначатимуть 80 років з дня виходу.

І. Їжакевич народився в селі Вишнопіль, на Черкащині. Навчався в іконописній школі Києво-Печерської Лаври, пізніше навчався у Київській рисувальній школі Олександра Мурашка, в Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі, після закінчення якої повернувся як викладач до Києво-Печерської Лаври. Прожив 98 років. Працював у галузі станкового й монументального живопису, ілюстрував книжки. 

Іван Їжакевич. „Кріпаків міняють на собак“.

Головним змістом його творчости було відображення історії, життя та духовности української нації. Багато творів монументального малярства та іконопису І. Їжакевич здійснив в храмах Києва, Катеринодару, Білгороду протягом 1895-1916 років. Брав участь у реставрації розписів Кирилівської церкви в Києві, в храмах Києво-Печерської Лаври, Георгієвської церкви (на місці Берестецької битви). 

Також відомо багато ілюстрацій майстра до творів Івана Франка, Миколи Гоголя, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського. Любив малювати київські краєвиди, Києво-Печерську Лавру, Михайлівський Золотоверхий та Покровський монастирі, церкву Спаса на Берестові, Володимирську гірку. 

Найвагоміше місце у творчості І. Їжакевича посідає Шевченкіяна – понад 200 робіт. І. Їжакевича вважають одним із найкращих ілюстратором віршів Т. Шевченка.

В Музеї „Кобзаря“ виставка буде до кінця квітня.

Директор музею Ольга Шарапа з відвідувачами на відкритті виставки. (Фото: Олександр Костирко)

Коментарі закриті.