1 червня, 2018

Канадська родина віднайшла своє українське коріння

Фармерська родина Губарів.

ГАЙ-ПРЕРІ, Альберта. – 56-річний канадський фармер з українським корінням Кеннет Губар більше звик, аби його кликали Кен. Про своє українське коріння його родина знала завжди, але контакт із родичами вони втратили давно. 1928 року Семко Губар, дідусь Кена, вирішив еміґрувати до Канади з прикарпатського селища Більшівці, що біля Івано-Франківська. Після переїзду за океан оселився у провінції Альберта, в містечку Гай-Прері, на північ від Едмонтону. 

„Мій батько також народився в Більшівцях. Але коли він був ще малим, дід забрав його до Канади, – згадує Кен. – Згодом до них приєдналася бабуся зі старшим братом і другою дитиною. Коли моя бабуся приїхала до Гай-Прері, її ніхто не зустрів. Це була четверта година ранку. Їй довелося йти пішки в найближче місто. Там вона зупинилася в іншій українській родині. Кілька днів жила там, поки дідусь приїхав і забрав її. У той час він уже мав діляночку землі у Гай-Прері, де почав займатися фармерством. У цьому містечку, в північній Альберті, наша родина живе до сьогодні. На побудованій дідусем фармі мешкає мій дядько. Йому вже 95 років і він є найстаршим Губарем у всій Канаді“.

1961 року народився Кен. Продовжуючи родинну традицію, також займається фармерством. Разом з дружиною Кімберлі виховує дітей – Брендана і Тайлера.

Дружина Кена цікавиться генеалогією. Своє українсько-англійсько-шотляндське коріння Кім дослідила аж до ХV ст. Одного весняного дня 2013 року Кім запропонувала знайти українських родичів Кена. У них збереглося листування з українською родиною до 1970 року. 

Подружжя почало збирати інформацію. Згодом в інтернеті Кім та Кен знайшли Українське бюро генеалогічних досліджень, яке якраз займається такими питаннями. Звернулися до них за послугою допомогти віднайти родичів. 

„У нас було чимало старих фотографій та листів. Але головне, що в нас було свідоцтво про народження дідуся Семка, який першим виїхав до Канади. Усю цю інформацію ми переслали експертам бюро до Луцька. І невдовзі вони відшукали нашу українську родину“, – розповідає Кен.

Наприкінці листопада 2017 року Кен вперше прилетів до України, аби побачитися зі своїми родичами. Від першого до останнього кроку на українській землі гостей з-за океану супроводжувала родина Губарів.

Кен Губар.

Кен Губар.

Кен захоплюється щирістю та доброзичливістю своїх рідних. Навіть мовний бар’єр (гості з Канади не знали української мови) не став на заваді їхньому повному взаєморозумінню. Кен зауважив, що, на його думку, в України є шалений потенціял для розвитку, зокрема, в аґрарній сфері.

Однак, найбільше спогадів Кен привіз саме про свою родину. „У нас невелика родина в Канаді. Тому ми надзвичайно раді знати, що в Україні у нас багато родичів. Ми щасливі віднайти своє українське коріння“, – зізнається Кен, який не приховує свого бажання повернутися до України знову, вже з дружиною та дітьми.

Коментарі закриті.