15 червня, 2018

Закордонні візити президента Світового Конґресу Українців 

Евген Чолій виступає перед українською громадою в Українській греко-католицькій церкві Божої Матері з Назарету у Лісбоні. (Фото: СКУ)

ТОРОНТО. – 28-29 травня на запрошення складової організації Світового Конґресу Українців (СКУ) – Спілки українців у Португалії, президент СКУ Евген Чолій здійснив візиту до Лісбони. Під час зустрічей з державними урядовцями він висловив вдячність Португалії за визнання Голодомору геноцидом українського народу та за підтримку евроінтеґраційних процесів України. Е. Чолій закликав Португалію підтримувати продовження і посилення санкцій проти Російської Федерації як держави-аґресора. Перебуваючи у Лісбоні, Е. Чолій взяв участь у Богослужінні в Українській греко-католицькій церкві Божої Матері з Назарету, а також зустрівся з місцевою українською громадою. Президента СКУ супроводжували Посол України в Португалії Інна Огнівець та голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха.

Евген Чолій з українською громадою у Вільнюсі перед пам’ятником Тарасові Шевченкoві. (Фото: СКУ)

Евген Чолій з українською громадою у Вільнюсі перед пам’ятником Тарасові Шевченкoві. (Фото: СКУ)

30-31 травня Е. Чолій перебував з візитою у Вільнюсі, Литва, під час якої порушив ряд нагальних українських питань під час зустрічей з державними урядовцями та українською громадою Литви.

Президент СКУ висловив вдячність Литві за послідовну та непохитну підтримку територіяльної цілісности та европейських прагнень України. 30 травня під час засідання Громадської ради при Посольстві України в Литві Е. Чолій подякував українській громаді Литви за їх самовіддану роботу на благо України в процесі реформування держави та в боротьбі проти триваючої аґресії Російської Федерації. 

Президент СКУ взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вільнюсі, під час якої були присутні настоятель Церкви Пресвятої Трійці у Вільнюсі о. Вінкентій Пелих, Посол України в Литві Володимир Яценківський, українські студенти з Донбасу та представники української громади Литви. 

Евген Чолій з представниками Асоціяції yкраїнців на Мальті.

Евген Чолій з представниками Асоціяції yкраїнців на Мальті.

31 травня-1 червня Е. Чолій відвідав Валетту, Мальта, й закликав Мальту як члена Европейського Союзу працювати над підтриманням і посиленням санкцій проти Російської Федерації за порушення нею територіяльної цілісности України та приниження людських прав українців та кримських татар. 

Протягом зустрічі з членами Асоціяції українців на Мальті президент СКУ ознайомився з побажаннями та потребами українців на Мальті, а також обговорив можливості подальшої співпраці з СКУ.

3 червня на запрошення Об’єднання українців у Польщі Е. Чолій здійснив візиту до Перемишля та 4-5 червня до Варшави. У Перемишлі Е. Чолій взяв участь у Архиєрейській Літургії, традиційній релігійній ході, панахиді та церемонії покладання квітів до пам’ятника воїнам Української та Західноукраїнської Народних Республік, похованим на Українському військовому цвинтарі у селі Пікуличі, що біля Перемишля. 

Покладаннія квітів у Пікуличах‚ Польща, до пам’ятника героям, що загинули‚ захищаючи Україну. (Фото: СКУ)

Покладаннія квітів у Пікуличах‚ Польща, до пам’ятника героям, що загинули‚ захищаючи Україну. (Фото: СКУ)

Серед гостей були Архиєпископ і Митрополит Львівський Української Греко‑Католицької Церкви Ігор Возьняк, Єпископ Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ та капелян Українського війська Владикa Михайло Колтун, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Олександер Ганущин та голова Об’єднання Українців у Польщі Петро Тима. Того ж дня під час зустрічі з українською громадою Перемишля Е. Чолій отримав подяку від Об’єднання Українців у Польщі та Громадського комітету відбудови Народного дому за сприяння процесу його відновлення. 

Президент СКУ передав на відбудову Народного дому щедру пожертву, яку передали Петро і Галина Кривуцькі, Іван і Анна Іванюри, Богдан і Мирослава Воркуни, Стефан і Мирослава Мерени, а також Асоціяція українців Закерзоння та Лемківська Фундація.

4-5 червня під час зустрічей з польськими урядовцями у Варшаві Президент СКУ висловив вдячність Польщі за підтримку України й закликав Польщу і надалі займати безкомпромісну позицію щодо підтримки України і посилення санкцій Европейського Союзу проти Російської Федерації. Рівнож він закликав до історичного примирення між українським і польськими народами.

 

Коментарі закриті.