4 червня, 2020

Евген Чолій звернувся до Зеленського у першу річницю його президентства

КИЇВ. – 20 травня президент громадської організації „Україна-2050” Евген Чолій надіслав відкритого листа до Президента України Володимира Зеленського з нагоди першої річниці його президентства, в якому побажав значних успіхів для якнайшвидшого здійснення наступних важливих завдань у його інавгураційній промові 20 травня 2019 року у Верховній Раді України:

Він зацитував наступі ствердження президента України.

* * *

„Від сьогодні кожен з нас несе відповідальність за країну, яку ми залишимо своїм дітям. Кожен з нас, на своєму місці, зможе зробити все для розквіту України.

Европейська країна починається з кожного. Ми обрали шлях до Европи, але Европа – не десь там. Европа ось тут. І коли вона буде ось тут – тоді вона з’явиться і ось тут – у всій Україні. […]

І сьогодні я звертаюсь до всіх українців у світі. Нас 65 млн. Так, не дивуйтесь – нас 65 млн. Тих, кого народила українська земля. Українці в Европі та Азії, у Північній та Південній Америці, в Австралії і в Африці. Я звертаюсь до всіх українців на плянеті!

Ви нам дуже потрібні. Усім, хто готовий будувати нову, сильну та успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому. Ми чекаємо на вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно, привезіть, будь ласка, свої знання, досвід і ментальні цінності. […]

І наше найперше завдання – припинення вогню на Донбасі. […]

І я точно не боюсь ухвалювати складні рішення, я готовий втрачати свою популярність, свої рейтинґи, і якщо буде потрібно – я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир. Не втрачаючи наших територій. Історія – несправедлива річ. Не ми почали цю війну. […]

Наш наступний виклик – це повернення втрачених територій. Чесно кажучи, мені здається, що це формулювання не зовсім коректне. Бо неможливо втратити те, що й так наше. І Крим, і Донбас – це наша українська земля. Де ми втратили найголовніше. Це – люди. […]

Потрібно не розповідати про стандарти НАТО, а творити ці стандарти. […]

Ми збудуємо країну інших можливостей. Де всі рівні перед законом, де є чесні та прозорі правила гри. Одні для всіх. А для цього до влади повинні прийти люди, які будуть служити народу”.

* * *

Е. Чолій заявив, що “Україна-2050” позитивно оцінює всі кроки в цьому напрямі, зокрема повернення певного числа незаконно полонених та утримуваних українців у Російській Федерації та прийняття законів України про обмеження недоторканности народних депутатів України, про особливу процедуру усунення президента України (імпічмент), про незаконне збагачення та про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльности.

Однак Е. Чолій відмітив, що за рік після інавґураційної промови президента України можна помітити, що не всі почули чи зрозуміли його ключові слова, що „від сьогодні кожен з нас несе відповідальність за країну”, цебто від 20 травня 2019 року всі без винятку несуть відповідальність за розбудову такої України.

Тому від імені „України-2050” Е. Чолій закликав Президента В. Зеленського:

— Чітко захищати територіяльну цілісність України, разом із тимчасово окупованими територіями України в Криму і на Донбасі, та твердо і однозначно забороняти українським урядовцям та дипломатам інакше ставитися до цих питань, в тому числі, визнаючи у будь-який спосіб легітимність терористичних організацій „ЛНР” та „ДНР”.

— Подбати, щоб зовнішня і внутрішня політика України постійно та недвозначно забезпечували европейський вибір українського народу та прискорювали потрібними реформами рух в стратегічному курсі розвитку держави, що закріплений в Конс­ти­туції Украї­ни, а саме на набуття її повного членства в Европейсь­кому Союзі та НАТО.

— Активно сприяти створенню між­народної комісії для повного висвітлення гібридної аґресії Росій­ської Федерації проти України та відшкодування збитків, завданих українському народові Російською Федерацією.

— Прийняти дуже жорстку політику нульової толерантности щодо корупції та будь-яких форм хабарів і незаконних впливів, щоб всі міністри, урядовці, депутати та державні службовці на всіх рівнях без винятків служили всьому українському народові, а не тільки дуже обмеженому колу найпотужніших олігархів.

— Провести повну реформу судової системи, в тому числі i комісії по відбору суддів, із участю визначних юристів із бездоганною репутацією з України та з-за кордону та вжити відповідні заходи для усунення будь-якої форми впливу чи тиску на суддів, щоб український народ та чужоземні інвестори могли мати виправдану довіру до всієї судової системи в Україні.

— Запровадити дієві норми для Офісу Генерального прокурора, для антикорупційних установ та правоохоронних органів України, у тому числі щодо призначення на відповідальні посади фахових осіб (а не довірених осіб від влади), які б були у своїй діяльності незалежними та дали всім відчути, що в Україні всі є рівні перед законом, є чесні та прозорі правила і взагалі відсутнє політично вмотивоване чи вибіркове правосуддя.

— Подбати, щоб всі члени владних структур України вповні шанували і користувалися під час державної служби українською мовою – єдиною державною мовою України.

— Забезпечити, щоб особи, які мають статус закордонного українця та законно перебувають в Україні, мали право набувати громадянство України без зобов’язання припиняти чи відмовлятись від їх іноземного громадянства (окрім громадян країни, яку Верховна Рада України визнала країною-аґресором), а також, в основному користувалися такими самими правами і несли такі самі обов’язки, як громадяни України, а зокрема, на підставах встановлених для громадян України, могли працювати та провадити трудову діяльність та обирати та бути обраними до виборчих органів усіх рівнів влади і місцевого самоврядування та бути державними службовцями України.

 

Громадська організація “Украї­на-2050” заявляє про свою готовність допомогти у побудові такої сучасної України для загального добра всіх українців, ствердив Е. Чолій.

Коментарі закриті.