7 вересня, 2018

Для надання Томосу УПЦ не буде жодних перепон

Собор відкрив Патріярх Варфоломій. (Фото: Громадське)

СТАМБУЛ. – 1 вересня розпочався Архиєрейський собор Константинопольської церкви‚ на який прибули понад 100 єпископів з усього світу. Головною темою собору стало надання автокефалії Українській Православній Церкві. Собор відкрив Патріярх Варфоломій. 

Питання України розглядали 2 вересня, у другій половині дня. Єпископи ухвалили‚ що Константинопольський Патріярхат може надавати автокефалію без будь-яких узгоджень. Вселенський патріярх нагадав про московське самоуправство щодо Київської митрополії і докладно перелічив такі приклади щодо Київської митрополії, починаючи з XV ст. „Москва впродовж багатьох століть розпоряджалася Київською митрополією, Православною Церквою в Україні, без відома Константинополя“, – заявив Патріярх Варфоломій.

31 серпня Патріярх Російської Православної Церкви Кирило прибув до Стамбула на зустріч з Вселенським Патріярхом Православної Церкви Варфоломієм. Під час зустрічі сторони мали обговорити питання надання Томосу Українській Православній Церкві. У складі делеґації з Москви на зустріч також прибув керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріярхату Іларіон.

До місця зустрічі вийшли близько 30 українців у вишиванках на підтримку автокефалії Української Православної Церкви.

Вселенський Патріярх Варфоломій повідомив Московського Патріярха Кирила про імплементацію рішення про автокефалію в Україні.

З відповідною заявою після закінчення зустрічі двох предстоятелів виступив Митрополит Гальський Емануїл, відповідальний за процес подання Томосу Україні. Він наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського Патріярхату.

Розмова патріярхів тривала дві з половиною години. Велику частину часу ієрархи розмовляли віч-на-віч у присутності перекладачів.

Під час зустрічі Патріярхів Варфоломія та Кирила охоронець Патріярха Кирила не дав йому випити рідину із одного з принесених келихів. Після такої дивної поведінки Варфоломій відмовився приймати частування. Так само зробили всі ієрархи Вселенського Патріярхату. На це звернули увагу на офіційній сторінці Української Помісної Православної Церкви, де оприлюднили відео випадку. 

 

Коментарі закриті.