2 квітня, 2020

День добровольця відзначили у Києві

Марш патріотів почався на Михайлівській площі. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Хоча Кабінет Міністрів заборонив на період з 12 березня по 3 квітня проведення всіх масових заходів в Україні, в столиці 14 березня ветерани-добровольці, представники різних громадських та політичних організацій відзначили День добровольця. У відзначенні в центрі Києва‚ як зазначили у поліції, взяли участь понад 5‚000 осіб, при цьому не було виявлено жодних грубих порушень громадського порядку.

У Михайлівському Золотоверхому Соборі відбувся Молебень за полеглими на сході країни бійцями-добровольцями, в якому взяли участь ветерани українсько-російської війни та рідні і близькі загиблих на війні добровольців. Згодом розпочався Марш патріотів, організований громадською організацією „Справа громад“. До маршу приєдналися члени Меморіялу ім. Василя Стуса, „Соло­вецького Братства“, „Волинського Братства“, „Просвіти“, ОУН (державників), КУН, УНА-УНСО, Української партії, Української Патріотичної Альтернативи та інших об’єднань.

Учасники пройшли від Михай­лівської площі центральними вулицями Києва повз приміщення Кабінету Міністрів та Верховної Ради до будівлі Офісу Президента, де відбулося багатотисячне віче. Учасники віча закликали Пре­зидента Володимира Зеленського та його команду не йти на проведення місцевих виборів в окупованих районах Донецької та Луганської областей до повного повернення Україні контролі над державним кордоном з Росією, не погоджуватися на амнестію бойовиків та не йти на інші кроки, які суперечать національним інтересам України. Також звучали заклики не забувати про те, що територіяльна цілісність України може бути повноцінно відновлена ​​лише після повернення як окупованої території на сході України так і півострова Крим.

Учасники Маршу патріотів Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук і співачка Руслана Лижичко. (Фото: Георгій Лук’янчук)

День добровольця установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужности та героїзму захисників незалежности, суверенітету та територіяльної цілісности України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціятиви громадськости. Саме добровольці першими виступили проти аґресора, зіткнувшись з російськими силами. Це дало необхідний час українським військовим частинам і державі організувати ефективну систему і лінію оборони від реґулярної російської армії на лінії кримського перешийка і східніх кордонів, через які почалося криваве військове вторгнення. Аґресор був зупинений, захопивши тільки частину Донецької та Луганської областей.

Загалом у воєнному конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів, серед яких „Айдар“, „Донбас“, „Азов“, „Правий сектор“ та інші. Переважна більшість із них згодом перетворилася на найбільш патріотично-мотивовані військові частини Збройних Сил України.

Коментарі закриті.