14 грудня, 2018

День Подяки і 35-та річниця існування товариства сеньйорів

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Українське Американське Товариство Сеньйорів у Філядельфії рішило відзначити 35 років свого активного існування в часі Дня Подяки, який відзначено 11 листопада в Українському Освітньо-Культурному Центрі (УОКЦ) у Дженкінтавні, Пенсильванії.

Сьогодні товариство сеньйорів є програмою УОКЦ. Зрештою, УОКЦ після закупу у 1980 році доклав багато зусиль для реалізації існування самого товариства. Так 23 квітня 1983 року дирекція центру влаштувала обід для сеньйорiв з особливою програмою в якому взяло участь 200 сеньйорів. На цій імпрезі було винесено рішення оформити сеньйорів в сеньйорську організацію. Тимчасовим головою обрано д-ра Володимира Винницького. 

А вже у суботу 17 вересня 1983 року у приміщеннях УОКЦ відбулися перші загальні збори. Членів було понад 600 осіб, а на перших загальних зборах 127 осіб. Оформлення Українського Американського Товариства Сеньйорів почало важливу ділянку в житті української громади у Філядельфії. Перші загальні збори відкрив В. Винницький, молитву перепровадив о. мітрат Зенон Злочовський, тодішній парох української католицької церкви св. Михаїла біля УОКЦ. Звіти склали тимчасовий голова В. Винницький і секретар Володимир Кебуз. 

На перших загальних зборах оформлено статут, який був одобрений одноголосно. Першим головою став В. Винницький, який був незмінним головою впродовж 15 років. Ширші інформації про основуючі збори товариства сеньйорів можна знайти у ,,Свободі” з 1983 року. В тих часах членська вкладка виносила 1 дол. Сьогодні товариство нараховує біля 200 членів з яких досить багато приходить на сходини і бере участь у заплянованих поїздках.

Головами товариства сеньйорів за 35 років часу були: д-р В. Винницький (1983-1999), Олександер Михайлюк (1999-2001), д-р Евген Новосад (2001-2008), Методій Борецький (2009-2012), Юрій Тарасюк (2012-2017), Осип Рожка (2017- ). 

В часі вечора відзначено почесним членством товариства колишнього голову товариства М. Борецького, який незважаючи на свій патріярший вік 94 роки, проявляє ще поважну активність. Торжественне многолітствіє відспівано в честь товариства та заслуженого відзначеного голови.

Cходини членства відбуваються кожної першої середи третього тижня місяця, за виїмком літніх вакацій та зимових місяців січень-лютий. У травні відбуваються щорічні вибори нової управи.

Товариство виробило вже собі певні традиції – короткі доповіді відбуваються на лікарські, культурні, релігійні та політичні теми. Сеньйори відзначали багато історичних подій з української історії, а останньо першого Владику Укрaїнської Католицької Церкви у Північній Америці Сотера Ортинського, річниці Січових Стрільців, вбивство Симона Петлюри, вбивство Евгена Коновальця, cтоліття Листопадового Зриву. Адвокат-спеціяліст Евген Луців розповідав про забезпечення, голова Української Національної Інформаційної Служби Михайло Савків інформував про працю українського конґресового кокусу у Вашінґтоні. 

Але найбільшим успіхом втішаються поїздки сеньйорів культурно-розвагового і повчального характеру, які організує комісія плянування під проводом Нілі Павлюк. За останні два-три роки сеньйори мали нагоду відвідати ряд місцевостей: місто Балтимор і його пристань, Форт МeкГенрі, давні українські церкви Пенсильванії під проводом Юрія Даниліва (двічі), Радіо Ситі в Ню-Йорку, Принстон, чотириденна поїздка кораблем до Нової Шотляндії, Велі Фордж, Ленкестер (двічі) на вистави.

До кінця каденції запляновано ще кілька поїздок. Цим занимається комітет Н. Павлюк до якого входять віддані співробітниці: Анна Макух, Петруся Савчак, Мирося Гил, Ляриса Стеблій, Маруся Літинська та Іван Яворський.

Цей комітет організує також і більші імпрези такі як День Подяки, який цього року справляли біля 100 членів Товариства Сеньйорів.

День Подяки сеньйори відсвяткували 11 листопада разом із 35-літтям товариства. Свято почалося молитвою, яку перепровадив дяк церкви св. Миколая Степан Макух. Голова товариства О. Рожка сказав коротке слово, в якому подав стислу історію сеньйорів, наголосивши окремі біографічні деталі колишніх голів товариства, які в більшості були невідомі членам товариства. 

О. Рожка також згадав цілий ряд моментів, за які ми повинні бути вдячні Богові у День Подяки. До важливіших моментів належить визнання Сенатом США Голодомору геноцидом українського народу (4 жовтня), надання томосу Українській Православній Церкві в Україні, початок приїзду 70 років тому української еміґрації з Европи з допомогою Злученого Українського Американського Допомогового Комітету. Голова товариства сказав, що ми повинні бути вдячні Богові за прекрасний Український Освітньо-Культурний Центр – остою української духовности, як також за власні родини i за можливість на старші літа втішатися неповторною красою нашого світу та всесвіту в якому живемо.

Успіхи товариства залежать також від фінансів і управа товариства дякувала Фундації „Спадщина” за отриманий княжий дар та за постійну підтримку Фундації при Українській Кредитівці, Романові Петикові за вирозуміння потреб товариства.

В часі Дня Подяки виступила голова УОКЦ Андрея Жаровська з привітанням і побажанням дальших успіхів у співпраці з центром. В часі обіду член управи – колишній сержант американської армії Лев Іваськів привітав пристуніх воїнів американських збройних сил і членів українського-американського товариства ветеранів з Днем Ветерана, а присутні нагородили їх рясними оплесками. 

Смачний святочний обід підготовила Галя Малинович.

Великою відмінністю цьогорічного святкування Дня Подяки, який започаткували ,,паломники” у 1621 році – це співання українських пісень, якими провадида Богдана Ярошевич. При кожному столі були слова до популярних українських народних пісень, які сеньйори співали ще у таборах переселених осіб у Німеччині або в таборах українських молодечих організацій – від яких присутуні „молоділи на очах”. Цими піснями, в які сеньйори вклали свої душі, закінчено свято подяки із запрошенням відвідати прийняття з нагоди 60-ліття української бібліотеки, яка знаходиться в УОКЦ.

Коментарі закриті.