17 серпня, 2018

Гуцульський фестиваль відгомонів у Карпатах

Виконавці гуцульського танцю „Аркан“.

ЯРЕМЧЕ‚ Івано-Франківська область. – 21-29 липня відбувся XXV Міжнародний гуцульський фестиваль, на який завітали гуцули не лише із західної України, але й з Румунії, Польщі та Литви. Гостей та учасників фестивалю гостинно приймав один з найкращих готелів в славному місті – „Romantik Spa Hotel“. Фестиваль тривав дев’ять днів і кожного дня в іншому місці була нова програма для гостей. 

У карпатському містечку Татарів 65 юнаків та чоловіків змагались за звання найвитривалішого виконавця гуцульського танцю „Аркан“, що демонструє чоловічу витривалість. Рекордними стали 65 хвилин для 14-річного Олексія та 18-річного Ярослава.

Весілля на гуцульському фестивалі. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Весілля на гуцульському фестивалі. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Координатор фестивалю Іван Гаврон зазначив, що свято було наймаштабнішим попри примхи дощової погоди. У Поляниці встановили рекорд на наймасовіше частування гуцульськими стравами, приготованими на вогні. Для гостей фестивалю приготували п’ять баранів на вертелі, 100 літрів юшки з баранини, 150 порцій юшки з білих грибів, 60 літрів бануша та інших гуцульських страв.

Гуцульське весілля відбулося на центральній площі Яремче. Гостей скликали звуки дримби, цимбалів та бубнів. 

Черговий національний рекорд України – „Найбільша кількість чабанів на полонині“ – встановили в Микуличині під час свята „Полонинський клич“. На полонині Ґорґан зібралося 37 ватагів, які представили свою продукцію, провели майстер-кляси з виготовлення сирів та численні деґустації. 

Готові до частування гостей фестивалю.

Готові до частування гостей фестивалю.

Далі фестиваль перекочував на полонину „Перці“ в село Яблуниця‚ де гості вчились підковувати та запрягати коня, управляти батогом, виготовляти кінне спорядження, спробували себе в гончарстві, ковальстві та інших ремеслах-мистецтвах. Також встановили рекорд фестивалю на найдовшу колону з гуцульського гужового транспорту: фіри, брички та фіякри вишикувались на 109 метрів. 

На високогір’ї у Ворохті одночасно 43 гуцули змагалися на витривалість та силу з традиційними топірцями – бартками. Завершився фестиваль концертом переможців пісенного конкурсу.

На полонині Ґорґан зібралися чабани.

На полонині Ґорґан зібралися чабани.

Коментарі закриті.