9 січня, 2020

Гості відвідали дні української культури

Учасники XVI днів української культури. (Фото: Ігор Магас)

ЗЕЛЕНА ҐУРА‚ Польща. – Свято XVI дні української культури  почалося  16 листопада 2019 року у Вітражній залі Музею Любуської землі науковою конференцією, на якій Ізабела Рожек представила проєкт цієї події. Головним ініціятором проєкту був колишній староста з Нової Солі Юзеф Сушинський.

Доповідь про нову українську еміґрацію на Любуській землі з наголосом на Зелену Ґуру виголосила Стефанія Яворницька, колишня голова Любусь­кого відділу Об’єднання Українців у Польщі (ОУП). Торбен Шмайдух на історичних і археологічних дослідженнях представив  історію слов’янських племен, які жили на землях між ріками Одрою і Лабою.

Після перерви відбувся концерт артистичних ансамблів в Колонній залі Маршалківського уряду Любуського воєводства. Виступали ансамблі з Перемишля, які діють при Україн­ському Народному Домі, а також ансамблі загальноосвітньої школи ім. Маркіяна Шашкевича в Перемишлі  „Аркан“, „Крайка“ і „Бандура“, які своїми танцями і співами зачарували залю‚ наповнену українцями і поляками, яких було багато. Усі вони оплесками вітали артистів з Перемишля, а також серболужицькі ансамблі з Німеччини.

Одним з ведучих був Володя Про­цюк, який цікаво вводив присутніх українською мовою в усі точки концерту.

В Зеленій Ґурі діють гуртки ОУП і Об’єднання Лемків, які запрошують всіх до своєї домівки.  Є бібліотека з немалою кількістю українських книжок. Діють дві церкви – Українська Греко-Католицька Церква і Авто­кефальна Православна.

Концерт в Колонній залі Маршалківського уряду Любуського воєводства.(Фото: Ігор Магас)

Коментарі закриті.