12 березня, 2020

Вірні УГКЦ прийшли на прощу до Тараса Шевченка

Спільне фото прочан біля могили Тараса Шевченка. (Фото: Олександр Костирко)

КАНІВ‚ Черкаська область. – 7 берез­ня у Каневі відбулась традиційна VI проща Київської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церк­ви (УГКЦ). Цього року вшанувати Тараса Шевченка на Тарасову гору прибули кілька сотень представників церковних громад з Києва, а також з Київщини‚ Черкащини та Вінниччини.

Перед сходженням до меморіялу Кобзаря, усі взяли участь в урочистій Архиєрейській Літургії та Панахиді за упокій душі Т. Шев­ченка й всіх тих, хто віддав своє життя у боротьбі за свободу і незалежність України. Службу очолив Про­то­синкел Київ­ської Архиєпархії Єпис­коп-помічник Йосип Мілян, незмінний учасник та надхненник цієї духовної акції.

Церковна служба відбулася, як і в попередні роки, у православному храмі Покрови Пресвятої Богородиці, яку ще називають Тарасовою церквою, адже вона розташована поблизу меморіялу поета в історичному канів­ському урочищі Монастирок. Саме у такій духовній єдності вірних Православної Церкви України і УГКЦ вбачається виконання одного з безсмертних Шевченкових заповітів: „А всім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли“.

Вражав яскравий родинний характер прощі‚ коли разом з людьми поважного віку приїхало багато молоді, а з батьками були і їхні ще зовсім малі діти.

Віруючі УГКЦ, більшість громад якої, як відомо, традиційно знаходиться на теренах західної України, з особливою повагою і любов’ю ставяться до Т. Шевченка і вважають його своїм національним героєм, а часто і найвищим авторитетом та порадником у складних життєвих ситуаціях.

Панахиду біля могили Тараса Шевченка служить Владика Йосип Мілян. (Фото: Олександр Костирко)

Свідченням тому є й найбільша кількість пам’ятників українському генієві саме у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях, присутність його імени у найменуваннях населених пунктів цих історичних земель, знання мешканцями його творів  та широка палітра мистецьких творів і народної творчости, присвячених Великому Кобзареві.

Після Літургії усі разом піднялись на Тарасову гору, де поклали квіти до пам’ятника поетові, помолились спіль­ною молитвою біля його могили та разом‚ як одна велика родина, спільно з хором церкви св. Миколая, що на Аскольдовій могилі у Києві, заспі­вали Шевченків „Заповіт“, „Думи мої, думи мої“ та інші усіма улюблені пісні.

На завершення своєї прощі до Канева гості оглянули експозицію музею і нові художні виставки, підготовлені працівниками Шевчен­ків­ського національного заповідника до Шевченківського березня і надхненні позитивною енерґетикою Тарасо­вої гори поїхали додому, щоб наступного року знову відвідати це унікальне місце сили і єднання українців довкола Т. Шевченка.

Коментарі закриті.