12 липня, 2018

Військові моряки зростають на Дніпрі

Зустріч в Клюбі юних моряків. Перший зліва Владислав Підгурський, в центрі – Левко Хмельковський і Михайло Шитко.

ЧЕРКАСИ. – Біля залізної брами Клюбу юних моряків 5 червня на мене чекав малого зросту й віку юний моряк у військовому однострої, який негайно помчав доповісти керівникам про прибуття гостя. Я був незвичайним відвідувачем: колись юним моряком був мій молодший син Фелікс, який звідси почав свою морську кар’єру, став інженером-механіком великого океанського корабля, а в клюбі був старшиною шестивесельного морського човна.

Керівник клюбу Владислав Підгурський і його заступник з навчально-виховної частини Михайло Шитко провели мене спершу в музей, де були зібрані числені моделі бойових кораблів та морське спорядження. Серед моделей був також героїчний тральщик „Черкаси“, який 25 березня 2014 року впродовж двох годин штурмували російські гелікоптери та швидкісні катери. Окрема експозиція присвячена повстанню у Холодному Яру, а також захопленню Криму та подіям на сході України.

Клюб юних моряків з фльотилією заснований 1973 року і тепер має власну фльотилію, яка розташована на базі у сусідньому селі Свидівок. Тепер у ньому 220 вихованців. Юні моряки підтримують постійні дружні зв’язки з 503-им окремим батальйоном Корпусу морської піхоти України, який базується у Маріюполі. Батальйон має назву „Борсуки“, бо таке бойове псевдо командира Вадима Сухаревського – „Борсука“. 

25 травня відбулася зустріч вихованців клюбу з морськими піхотинцями В. Сухаревським, військовим капеляном Андрієм Зелінським та Валерієм Горбенком, на якій було підписано меморандум про співпрацю між клюбом і батальйоном у сфері військово-патріотичного виховання молоді та підготування майбутніх воїнів.

16 листопада 2017 року вихованці відвідали урочисте святкування Дня морської піхоти України, яке проходило у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил, познайомилися з видатними людьми, що стояли у витоків сучасних Військово-Морських Сил України, віце-адміралом Борисом Кожиним, контр-адміралом Миколою Жибарєвим, полковником Володимиром Волошиним. 

В клюбі вшановано пам’ять леґендарного воїна, інструктора з бойової підготовки батальйону „Азов“ В’ячеслава Галви („Кузьмича“), який закінчив школу в Черкасах, де живуть його батьки і діти У кабінеті бойової підготовки клюбу створено куточок слави, присвячений „Кузьмичу“, на честь В. Галви названо катер „Кузьмич“, навчальне судно клюбу юних моряків. Полковник Головного управління розвідки Міністерства оборони України В. Галва вивчав військову справу у Києві, США, Франції, був розвідником, снайпером, сапером, парамедиком. На війну пішов добровольцем і загинув 26 серпня 2014 року.

М. Шитко розповів: „Під патронатом Спілки морських піхотинців України ми відкрили гурток морської піхоти. За цією програмою наші вихованці проходили практику в Маріюполі при батальйоні морської піхоти, впродовж року ми вивчаємо основи військово-морської справи. У клюбі є спортивна заля, де діти розвивають свої фізичні якості. На подвір’ї є навчальна шлюпка військово-морського зразка, на якій вихованці навчаються підіймати щоглу та вітрила. Також є вежа для тренувань зі штурмового альпінізму. 

Влітку вихованці займаються на спеціяльній базі поза містом. Юні моряки побували в Одесі, відвідали військові кораблі, які брали участь в навчаннях Україна- НАТО „Sea Breeze-2018“. 

Михало Шитко проводить лекцію з юними моряками. (Фото: Олександер Костирко)

Михало Шитко проводить лекцію з юними моряками. (Фото: Олександер Костирко)

Коментарі закриті.