6 серпня, 2020

Вшанували пам’ять вояків УНР

Урочисті вшанування пам’яті вояків УНР у Пикуличах. (Фото: Кася Комар-Мацинська)

ПИКУЛИЧІ, Польща. – На українському військовому цвинтарі в Пикуличах 14 червня відбулися урочисті заходи з вшанування пам’яті вояків УНР, які боролися проти більшовицької загрози та за незалежність України.

Ювілейні святкові заходи, організатором яких виступили Пере­мишль­ське відділення Об’єднання українців у Польщі та парафіяни Катедрального собору св. Івана Хрестителя Української Греко-Католицької Церкви у Перемишлі, почалися молитвою у храмі. Водно­час, було вирішено не організовувати цьогоріч традиційну ходу вулицями Перемишля на цвинтар у селі Пикуличі, де спочивають тлінні останки українських солдатів.

Учасники заходів взяли участь у Панахиді, поклали квіти та запалили лямпадки під хрестом-символом. На закінчення урочистостей прозвучав державний гимн України.

Серед присутніх на заходах у Пикуличах були Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк, представники влади Підкарпат­сь­кого воєводства та Перемишль­ського повіту, українська громада Перемишля й околиць.

Воїни українських визвольних змагань через жахливі побутові умови та епідемію тифу в 1918-1919 ро­ках померли у таборі біля села Пикуличі, де їх поховали на Україн­ському військовому цвинтарі.

 

„Укрінформ”

Коментарі закриті.