6 лютого, 2020

Виставка розповіла про історію України

Академік Віра Баринова-Кулеба. (Фото: Світлана Чорна)

КИЇВ. – У Центральному будинку художників 26 січня відкрилася IX виставка мистецтва історичного живопису „Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників“, на якій представлено близько 300 творів мистців з усіх реґіонів України.

„Як і на попередніх виставках, глядач, пройшовши експозиційними залями, здійснить мандрівку в часі крізь кілька тисячоліть, крізь всі періоди історії України: трипільський, скітський, давньоруський, козацький, зародження капіталізму, революції 1917-1921 років, радянський і, нарешті, відродження української державности в наш час, – сказав куратор виставки, відомий український художник Олександр Мель­ник. – Наскрізною темою вис­тавки є духовність, яка спочатку проявлялась у язичницьких віруваннях н­аших предків, а  з прийняттям ними християнства, все духовне життя зосередилось навколо Церкви.

На жаль, свою духовну незалежність нам завжди доводилося захищати так само як і державну, бо без духовної незалежности не може бути й державної. Це добре розуміли й розуміють наші вороги‚ тому так люто нищили і знову намагаються не допустити відродження, визнання у світі незалежности Православної Церкви України. Уособленням нашого духовного протистояння ворогові може бути скульптура Анатолія Куща „Христос і антихрист”‚ його „Княгиня Ольга”, „Володимир Хрес­титель”, „Ярослав Мудрий”, „Мит­рополит Петро Могила” гідно представляють тих, хто проповідував, утверджував, захищав християнство в Русі-Україні“.

Марина Соченко. „Хор „Гомін“.

Ґалерію образів українських церковних діячів продовжують портрети Митрополита Василя Липків­сь­кого, Патріярха Володимира (Рома­нюка) роботи Леоніда Гопанчука, об­раз Патріярха Фі­ларета (Де­­ни­сенка), створений Миколою Кут­няховим, портрет Мит­рополита Епіфанія (Думен­ка), написаний Олексієм Гри­го­ровим, портрет Блаженнішого Любомира (Гузара) роботи Богдана Ткачика. Серед робіт, які показують духовний шлях українського народу‚ епічне полотно „Будів­ничі Укра­їн­ського Православ’я” Василя Корчин­ського, „Ікона Покрова Бо­городиця“, написана Ма­ри­ною Соченко для військової каплиці на Аскольдовій могилі та інша її робота „Молимося за Україну“.

Серед картин, що глибоко зворушують і примушують зупинитися в роздумах серія робіт видатної української художниці Віри Баринової-Кулеби – „Наймичка“, „До мами“, „Катерина“, написаних за мотивами творів Тараса Шевченка.

„Виставка засвідчує, що сучасні  українські мистці працюють на найвищому світовому рівні, – вважає доктор філософії, мистецтвознавства і бого­слов’я, академік Дмитро Степовик. – Ми зберігаємо те, що є найціннішим – правильний академічний рисунок, композицію, кольорит, який виражає українську душу“.

Колишній міністер культури Ігор Ліховий наголосив, що на виставці представлено роботи відомих, знаменитих, геніяльних українських художників.

О. Мельник зазначив, що столичні і периферійні музеї не мають фондів, аби закупити представлені твори‚ у числі й роботи клясиків української образотворчости, що вже відійшли у засвіти‚ Івана-Валентина Задорож­ного, Миколи Стороженка, Веніяміна Кушніра, Олександра Івахненка, а також видатних майстрів сучасности В. Баринової-Ку­леби, Володимира Пасівенка, Феодосія Гуменюка, тож після закінчення виставки полотна повернуться до майстерень художників.

Коментарі закриті.