30 квітня, 2020

Вийшла книга про повоєнний голод

„Голод 1945-1947 рр. в Україні: колективна пам’ять. Збірник свідчень очевидців‚ спогадів-переказів їхніх рідних‚ меморіяльно-публіцистичних статтей“. Упорядник Василь Марочко. Київ: Видавець Марко Мельник, 2019. 1176 стор.

 

У кінці 2019 року, у видавництві Марка Мельника в Білій Церкві‚ була опублікована книга про голод 1946-1947 років в Україні. Велику кількість свідчень подано за територіяльним принципом – по областях‚ звідки ці свідчення походять. Це значно полегшує читачеві пошук в книзі матеріялів про околицю його зацікавлення. Поява книги має складну історію. Більшовицький режим заперечував, що в Україні у 1946-1947 роках був голод‚ подібно як цей режим заперечував організовані ним Голодомори в 1921-1922 та 1932-1933 роках.

В 1990-их роках студенти Чернігів­ського та Дніпропетровського університетів, а також активісти Асоція­ції дослідників Голодоморів в Україні, зібрали основні матеріяли про голод 1946-1947 років. Їх системне упорядкування здійснювала Олександра Веселова, а після її смерти в 1995 році її працю продовжував її чоловік Віталій Веселов. Коли зібра­ні матеріяли були готові для редакційного упорядкування‚ в проєкт включився автор праці „Непока­раний злочин, забуте добро” про голод в 1945-1947 роках Андрій Бондарчук‚ який приєднав до проєкту Академію Наук та Інститут історії України‚ запросив на упорядника видання Василя Мароч­ка та звернувся до Дослідної Фунда­ції ім. Олега Ольжича в США за фондами. За виділені Фундацією фонди в сумі 4,000 дол. видавець зміг видати лише 416 копій збірника – незначне число для цілої України.

Але на книгу звернули увагу державні чинники України і включили її в державну програму випуску книг для бібліотек України. Тепер держава фінансує друге видання книги – 3,000 примірників, які будуть поширені по всіх бібліотеках України.

Безперечно, це був великий успіх для усіх‚ хто був причетний до появи першого видання цієї книги, включно з Дослідною Фундацією ім. О. Ольжича в США. Для мого покоління, яке пам’ятає збройну боротьбу УПА, поневіряння „остівців” на рабській праці в Німеччині, насильницьке повернення в рабство – переглядати сторінки цієї книги без зворушення неможливо.

Не можна не співчувати червоноармійцям з України, які повернулись з війни додому, щоб побачити власних дітей пухлих з голоду, чи навіть мертвих. Не можна не співчувати інвалідам війни, які діставали 50 рублів допомоги на місяць, а один буханець хліба коштував 100 рублів. Не можна не співчувати колгоспникам, які зрізували біля своїх хат вирощені ними овочеві дерева, бо не могли сплатити податків, які наклала на кожне дерево більшовицька влада. І так без кінця.

Це є джерельні інформації про страшні часи повоєнного терору більшовицької влади в Україні. Мала кількість книг була переслана на американський терен, в першій мірі для українських бібліотек. Пороблені заходи, щоб книга ця була включена в Kонґpecoвy Бібліотеку у Вашінґтоні.

Придбати книгу можна за посередництвом Дослідної Фундації ім. О. Ольжича. Зацікавлених просимо вислати чек на 50 дол. з зазначенням „Книга“ на адресу: Roman Geletkanycz, Olzhych Research Foundation Іnс., 5 Newfane Road‚ Bedford, NH 03110. Книга буде доставлена до замовника приблизно за шість тижнів від дати отримання замовлення.

Коментарі закриті.