19 липня, 2019

Аркадій Муляк-Яцківський був патріотом США і України

Св. п. Аркадій Муляк-Яцківський

23 травня в Каліфорнії помер активіст-меценат Аркадій Муляк-Яцківський. Він народився 9 травня 1930 року в Києві. Батьки його були активними патріотами України. Мати львів’янка, батько у 1938 році засуджений на 25 років ув’язнення, звільнений за амнестією у пізніх 1940-их роках. У 1939 році мати з дочкою Лідою та синами Любомиром, Аркадієм та Юрком переїхали до батьків матері у Львові.

З вибухом німецько-совєтської війни 22 червня1941 року, Любомир та три річний Юрко були евакуйовані без відома матері: Юрко в Саратов у Росії, де його адоптував службовець КҐБ‚ Любомир опинився на Уралі, де вступив до військово-летунського училища.

А. Муляк-Яцківський почав шкільну освіту в Києві, продовжував її у Львові й у вересні 1941 року, в час німецької окупації, вступив до Академічної гімназії. У червні 1944 року зголосився добровольцем у формацію Українського Юнацтва. Кінець війни застав його в Ляйпціґу. 

8 квітня 1945 року А. Мулякові-Яцківському вдалося пробитися до окупованої американцями зони Німеччини, де в баварському місті Ландсгут був табір українських переміщених осіб. У таборовій гімназії закінчив матурою середню освіту. Згодом Американський комітет спасіння воєнних сиріт Европи перевіз А. Муляка-Яцківського до США, у Ню-Гейвен, Конектикат.

А. Муляк-Яцківський зголосився добровільно до війська, закінчив Армійську школу мов у Монтерей, Каліфорнія. Після активної служби в Американській армії, вчився у Каліфорнійському університеті в Лос Анджелесі, де здобувв диплом бакалявра. Ще два роки студіював право, але не скінчив, вирішив стати хіропрактиком, два роки вивчав медичні предмети, та остаточно працював у літакобудівній компанії Lockheed-Boeing, завершивши свою кар’єру як віце-президент, відповідальний за успішне використання підопічних компаній. Вийшов на пенсію в 1992 році.

У 1948-1951 роках А. Муляк-Яцківський служив в Армії США, в тому числі два роки при Головному штабі Збройних Сил США в Токіо, Японія. Після відходу з активної служби залишився в активній резерві. В 1992 році він вийшов зі служби в ранзі полковника.

А. Муляк-Яцківський був активним суспільним діячем української громади Лос Анджелесу‚ співзасновником Товариства допомоги Україні, організував постачання інвалідних візочків в Україну‚ був щедрим анонімним меценатом на українознавчі наукові студії в провідних університетах США, Канади й України, на Український Музей в Ню-Йорку, канцелярію Українського Конґресового Комітету Америки в Києві, видання книжок і стипендії для здібних студентів.

Похорон з військовими почестями і церемонією відбувся 21 червня на військовому цвинтарі Riverside National Cemetery у Каліфорнії. 

Вічна Йому пам’ять!

Львів

Коментарі закриті.