29 серпня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Франція хоче бачити поступ в Україні

ПАРИЖ. — Повернення Росії до країн „Великої сімки” (G7) залежить від поступу на переговорах щодо миру в Україні. Це заявив 21 серпня анонімний високопосадовець французького дипломатичного корпусу. Він відповідав на заяву Президента США Дональда Трампа з 20 серпня, коли той заявив, що було би відповідно дозволити Росії повернутися до G7. Росія була вилучена з „Великої вісімки” (G8) у 2014 році за анексію Криму від України. Франція очолює G7 цього року, а наступного року головування перебирають США. Французькі урядовці надіються, що вершинна зустріч провідників Росії, України, Франції та Німеччини – у так званому Нормандському форматі – зможе відбутися ще в цьому році. Останній раз вона відбулася у жовтні 2016 року. („Reuters”)

 

У Гонґ-Конґу влаштували „живі ланцюги”

ГОНҐ-КОНҐ. — У Гонґ-Конґу активісти боротьби за демократію в цьому автономному реґіоні Китаю влаштували 23 серпня „живі ланцюги” на вияв своєї солідарности і як заклик про міжнародню підтримку, а також у пам’ять про такі акції в окупованих СРСР державах Балтії 30 років тому. Демонстранти стали, взявшись за руки, вздовж трьох місцевих ліній метро, що простягаються на приблизно 25 миль. Протести тут спалахнули в червні з вимогами не ухвалювати законопроєкт місцевої влади, що міг призвести до видачі мешканців Гонґ-Конґу для судів чи відбування покарань до решти Китаю. Після скасування законопроєкту їхні учасники розширили вимоги, домагаючись відновлення повної демократії і незалежного розслідування зловживань поліції проти демонстрантів. Ці протести стали найбільшою кризою в Гонґ-Конґу з часу переходу реґіону під владу Китаю 22 роки тому й вважаються значним викликом для комуністичної влади в Пекіні. Тут зберігається демократичний лад із часів‚ коли ця територія була британською колонією до 1997 року. (Радіо Свобода)

 

Трамп усунув довг ветеранів-інвалідів

ЛЮЇСВІЛ, Кентакі. — Президент Дональд Трамп 21 серпня цілковито усунув федеральний борг за освіту ветеранам-інвалідам. На 75-ій Національній Конвенції Американських Ветеранів (AMVETS) у Люїсвілі, Д. Трамп повідомив понад 2,000 присутніх делеґатів, що підпише меморандум до Департаменту освіти, скасовуючи всі федеральні борги за навчання для ветеранів, котрі є повними й постійними інвалідами. Приблизно 25 тис. ветеранів-інвалідів скористають з цієї директиви. Пересічна сума їхньої позички на навчання є 30 тис. дол. Відразу після своєї промови  президент підписав цей меморандум в присутності Секретаря освіти Бетсі ДеВос, губернатора Мета Бевина та інших урядовців. Д. Трамп також повідомив, що уряд призначив 8.6 млрд. дол. на послуги для психічного здоров’я ветеранів. („USA Today”)

 

Стейти судять уряд щодо міґрантів

ВАШІНҐТОН. — Рішення Департаменту Національної Безпеки (DHS) з 21 серпня про притримання нелеґальних міґрантів на неозначений час викликало протести в багaтьох ліберальних колах. Головні прокурори Каліфорнії та Масачусетсу Зейвєр Бесера й Мавра Гілі, відповідно, очолили позов 19 стейтів, який був поданий 26 серпня проти федерального уряду, арґументуючи‚ що тривалий період притримання спричинить непоправну шкоду дітям та тим громадам, які їх приймуть після звільнення від федеральної опіки. Виконучий обов’язки секретаря DHS Кевин МекАлнен заявив, що це нове правило має на меті втримувати родини разом‚ поки уряд розглядає їхні справи. Урядовці федеральної Іміґраційної та митної поліції (ІСЕ) кажуть, що приміщення для затриманих міґрантів надають їм надійний притулок, добре харчування, розвагу та освіту. Але критики кажуть, що затримані перебувають в незадовільних, нездорових і небезпечних обставинах, бо уряд не може собі дати ради з такою великої кількістю міґрантів. („USA Today”)

 

Сорос фінансує політичну діяльність

ВАШІНҐТОН. — Відомий демократичний жертводавець Джордж Сорос створив новий комітет політичної дії (PAC), який служитиме центром розподілу його фондів на вибори США 2020 року. Федеральна виборча комісія (FEC) звітувала 31 липня, що Дж. Сорос вже вложив 5.1 млн. дол. у цей комітет, під назвою „Democracy PAC”.  Дотепер це є найбільша сума від якого небудь жертводавця на ці вибори. Вона теж є вдвічі більша від суми, яку Дж. Сорос вклав на цей час у виборчому циклі 2016 року. Евентуально він пожертвував понад 20 млн. дол. для політиків Демократичної партії під час виборів 2016 року. Він також щедро підтримував кандидатів на місцеві вибори. У інтерв’ю минулого року для газети „Вашінґтон Пост” Дж. Сорос сказав, що він не плянує включатися до правиборів‚ „тому що вони розділять Демократичну партію.” („Politico”)

 

Росія відмовила візи двом сенаторам США

ВАШІНҐТОН. — Демократичний сенатор з Конектикат Крис Мирфі сказав 27 серпня, що Росія відмовилася дати йому візу. Він є членом Комітету закордонних відносин і плянував відвідати Росію в складі конґресової делеґації, яка складається з демократів і республіканців. Останніми роками  Росія постійно відмовляє візи законодавцям США, особливо тим, котрі вимагали санкцій на Москву за її аґресію в Україні та втручання у вибори США. Того самого дня група найвищих за посадою демократичних сенаторів вислали листа до Президента Дональда Трампа  зі своїми  застереженнями проти повернення Росії до країн G7,  вказуючи на інвазію Криму. Республіканський сенатор Ран Джансон з Вискансин сказав 26 серпня, що йому Росія відмовила візу в складі конґресової делеґації. Від Посольства Росії на запит  „Асосієйтед Прес” не отримано відповіді. Р. Джансон і республіканський сенатор Джан Барасо з Вайомінґу отримали візи відвідати Росію в 2017 році, але відкликали свою подорож після того, як член їхньої делеґації, демократична сенаторка Джін Шагін з Ню-Гемшир не змогла отримати візи. („Reuters”, „Associated Press”)

 

Папа перестерігає перед націоналізмом

ВАТИКАН. — Папа Франциск заявив 9 серпня, що його турбує сучасна політична риторика, і що недавні політичні промови‚ які він чув „нагадують Гітлерових з 1934 року”. У інтерв’ю для турінської газети „Ля Стампа”  Папа сказав, що міґранти мусять інтеґруватися в суспільство і що націоналізм є „настановою ізоляції”. („The Hill”)

 

США дозволять на ліки з Канади

ВАШІНҐТОН. — Секретар Здоров’я та людських послуг (HHS) Алекс Азар оголосив 31 липня, що США вперше дозволять американцям леґально й безпечно імпортувати дешевші ліки з Канади. Це є першим кроком до виконання передвиборчої обіцянки Президента Дональда Трампа з 2016 року. Він недавно підтримав новий закон Фльориди, який дозволяє мешканцям стейту мати доступ до ліків з Канади за згодою Управління продовольства й медикаментів (FDA). („Associated Press”)

 

Польща будує музей на Вестерплате

ВАРШАВА. —Президент Польщі Анджей Дуда оголосив 2 серпня, що він підписав закон‚ який дозволяє урядові перебрати власність над місцевістю, де відбулась перша битва Другої світової війни, і збудувати там музей. Контроверсія довкола руїн на півострові Вестерплате є викликана тим, що місцевий уряд Ґданську є власником цієї території. Варшава каже, що Ґданськ десятиліттями іґнорував це історичне місце, яке є джерелом національної гордости. Його відвідують сотні тисяч людей щорічно. Кожого року 1 вересня о 4:45 год. ранку, на Вестерплате відзначають той момент, коли німецький воєнний корабель обстріляв польський військовий склад, розпочинаючи війну в 1939 році. Польська залога, в складі приблизно 200 чоловік, відбивала атаку впродовж сімох днів, аж поки не була змушена піддатися. („Associated Press”)

Коментарі закриті.