20 липня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Трамп сприйняв звіти розвідки 

ВАШІНҐТОН. — Президент США Дональд Трамп сказав 17 липня, що він зле висловився попереднього дня в Гельсінкі, коли виглядало, що він повірив Президентові Росії Володимирові Путінові про невтручання Росії в американські вибори в 2016 році, хоч розвідувальні аґенції США прийшли до протилежного висновку. Д. Трамп додав, що він сприйняв ці звіти й висновки своїх аґенцій. День раніше президент попав під гостру критику не тільки від демократів, але й від республіканців за свої вислови на спільній прес-конференції після зустрічі з В. Путіном. Заступник генерального прокурора США Рад Розенстайн 13 липня оголосив звинувачення проти 12-ох російських членів військової розвідки за їхню ролю в кібератаках на Демократичний національний комітет. Три анономні джерела повідомили пресу 17 лютого, що голова штабу президента Джан Келі дозволив республіканцям критикувати Д. Трампа і сам переконав президента‚ що його коментарі можуть пошкодити йому в майбутньому, якщо він не виправить їх. („The New York Times”, „The Hill”)

Єврейські групи проти призначення судді 

НЮ-ЙОРК. — Дві єврейські організації гостро зареаґували 10 липня на номінацію Президентом Дональдом Трампом консервативного судді Брета Кевено до Верховного суду США на місце уступаючого судді Антоні Кенеді. Антидефамаційна Ліґа (ADL) й Національна рада єврейських жінок (NCJW) висловили свою турботу, що Б. Кевено неприхильно поставиться до громадських прав, гендерної рівности, сексуальних меншин та абортів. Вони вказали на його намаганння не дозволити неповнолітній дівчині-еміґрантці зробити аборт. Обидві групи побоюються, що особисті політичні погляди 53-літнього католика впливатимуть на його рішення в суді‚ тому вони закликають Сенат пильно перевірити позиції номінанта. („Haaretz”)

США готують санкції проти Ірану

ВАШІНҐТОН. — США сказали своїм союзникам, щоб до листопада вони перестали закуповувати нафту від Ірану. Компанії‚ які далі купуватимуть нафту в Ірані‚ будуть покарані. Адміністрація Дональда Трампа заповіла у травні, що вона відмовляється від ядерної угоди‚ яку підписав Президент Барак Обама в 2015 році. Представник Державного Департаменту заявив 26 червня, що ці санкції є одним з „головних пріоритетів національної безпеки” для адміністрації. Іран є одним з найбільших виробників нафти у світі, який заробляє мільярди долярів річно з експорту нафти. Савдійська Арабія погодилася 22 червня на прохання Д. Трампа збільшити свій експорт нафти. („BBC”)

США вироблятимуть найбільше нафти

ВАШІНҐТОН. — Адміністрація енерґетичної інформації (ЕІА) оголосила 10 липня, що в наступному році США правдоподібно стануть найбільшим виробником нафти у світі. Адміністратор ЕІА Линда Капуано сказала, що аґенція передбачає‚ що США вироблятимуть 11.8 млн. бочок сирої нафти денно в 2019 році. Цього року США продовжуватимуть виробляти 10.79 млн. бочок нафти денно, що перевищує попередній рекод з 1970 року – 9.6 млн. бочок. ЕІА передбачає, що світовий попит на нафту зменшиться в 2019 році, а виробництво зросте до 102.54 млн. бочок денно. („Bloomberg News”)

Працівник ЦРУ викрадав інформації

НЮ-ЙОРК. — Колишнього працівника Центрального Розвідувального Управління (CIA) в Ню-Йорку звинувачують у крадіжі засекречених матеріялів про національну безпеку, які пізніше були оприлюднені. Згідно зі звинуваченням від 18 червня 29-літній Джошуа Шульте викрадав засекречені інформації з Центру для кіберрозвідки й передавав їх організації „ВікіЛікс”, яка опублікувала їх в березні 2017 року. Якщо Дж. Шульте буде визнаний винним, йому загрожує тривале ув’язнення. („Associated Press”)

Ізраїльський міністер був шпигуном 

ЄРУСАЛИМ. — Ізраїльська служба внутрішньої безпеки Шін Бет 18 червня висунула звинувачення за шпигунство для Ірану колишньому членові Кабінету міністрів‚ 62-річному Ґоненові Сеґеву, докторові медицини, який був міністром енерґетики Ізраїля в 1990-их роках. У 2000-их роках він був ув’язнений на п’ять літ за перевезення наркотиків і за підроблення дипломатичного пашпорта. Йому дозволено мати лікарську практику в Ніґерії, куди він переїхав 2007 року. Шін Бет закидає, що там він був завербований іранськими розвідувальними службами у 2012 році й почав давати їм інформації про енерґетичний сектор Ізраїля та пункти забезпечення в країні. Ізраїль вважає Іран своїм ворогам, який загрожує його існуванню. („BBC”)

Леви вбили браконьєрів

КЕНТОН-АН-СІ, Південна Африка. — Принаймні трьох мужчин увійшло до заказника Сібуя ранком 2 липня, плянуючи вбити носорогів і забрати їхні роги. Але вони випадково натрапили на шістьох левів. Наступного дня працівники заказника знайшли людські рештки, гострогубці, рушницю з глушником, сокиру і харчі в околиці, де перебувають ці леви. („New York Daily News”)

Суддя відкинув позов про клімат

САН-ФРАНЦИСКО. — Федеральний суддя Вілліям Альсуп відкинув позов міст Сан-Франциско та Овкленду проти великих нафтових компаній, яким закидалася відповідальність за зміну клімату. Міста сказали, що нафтові компанії давно знали‚ що викиди парових газів з горючих корисних копалин огрівають плянету. Але рішення судді з 25 червня вказало, що проблема потепління плянети є завеликою для судового розв’язання. Міста подали позов проти компаній „Шеврон“, „БП“, „Коноко-Филипс“, „Ексон-Мобіл“ та „Шел“. Суддя сказав, що цю проблему мають вирішувати Конґрес і Білий Дім, а не суд. („San Francisco Chronicle”)

Поліція недобачає злочинів

БАЛТИМОР. — Впродовж 2013-2017 років газета „USA Today” збирала дані з 5.1 млн. поліційних відправок в місті, а 12 липня оприлюднила висліди своєї аналізи. Статистика показала поважне зменшення поліційної діяльности після весни 2015 року. Саме тоді місто сколихнула хвиля заворушень, яка втихомирилась щойно після появи Національної ґвардії. Причиною була смерть афроамериканця Фреді Ґрея, котрий помер від ран‚ яких зазнав‚ коли поліція перевозила його. Федеральна прокуратура висунула звинувачення проти шістьох поліцаїв, але нікому не змогла довести вину в суді. Рік пізніше Департамент справедливости видав звіт, який звинувачував поліцію у реґулярному порушенні громадських прав жителів міста. На результати не довелося довго чекати. Поліція далі швидко реаґувала‚ коли була викликана на поміч‚ але кількість випадків‚ коли поліція сама зауважила злочини‚ зменшилася‚ число затримань за зловживання наркотиками скоротилось. Минулого року місто мало 342 вбивства, а цього року вже вбито понад 150 осіб, що робить Балтимор найбільш небезпечним великим містом в країні. Ні посадник міста, ні комісар поліції, не відповіли на запити газети про ці зміни. („USA Today”)

Чи американці почуваються патріотично?

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 2 липня висліди свого опитування про патріотичні почуття американців. Лише 47 відс. громадян є надзвичайно гордими з того, що вони американці, а 25 відс. є дуже гордими. Це є найнижчі цифри‚ відколи компанія почала питати про це в 2001 році. У 2003 році 70 відс. респондентів були „надзвичайно гордими”. Цього року 7 відс. лише трохи почуваються гордими, а 3 відс. цілком не є гордими. Серед демократів, 32 відс. почуваються надзвичайно гордими (минулого року їх було 43 відс.), а серед республіканців – 74 відс. („www.gallup.com”)

Коментарі закриті.