8 червня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Ветерана ув’язнено за „отруйну” промову

ЛОНДОН. — Королівський суд 14 травня засудив крайньоправого активіста до однорічного ув’язнення за розбурхування расової ненависти. У своїй промові 2015 року в Лондоні, 48-літній Джеремі Бедфорд-Тирнер закликав звільнити Англію від „єврейської контролі”. Королівська прокуратура ориґінально не висувалa йому обвинувачення, але минулого року рішила знову переглянути справу після апеляції від організації „Кампанія проти антисемітизму”. Суд тривав два дні. Після двох годин обговорення, лава присяжних визнала Дж. Бедфорд-Тирнера винним. Оголошуючи вирок, суддя Дейвид Томлінсон назвав 15-хвилнну промову підсудного „отруйною” і „зловісною”. Приблизно 35 прихильників підсудного, котрий відслужив 12 років у британській армії, оплесками супроводжали його після вироку. („BBC”)

Зростає самогубство серед молодих осіб

ІТАСКА, Ілиной. — У своєму травневому числі, журнал „Pediatrics”, який видає Американська Академії Педіятрії, опублікував статистику про зріст намагання самогубства в роках 2008-2015 серед молодих американців віком 15-19 років життя. Вчені не певні, яка є причина цієї турбуючої тенденції у цій віковій групі, але без сумніву зріст проблем ментального здоров’я відіграє важливу ролю. Центр для контролі хворіб (CDC) вказує, що в 2016 році самогубство стало другою найголовнішою причиною смерти в цій віковій групі; першою є аварії. („Fortune”)

Підслуховують мобільні телефони

ВАШІНҐТОН. — Програма Департаменту Національної Безпеки (DHS) виявила, що знайдено докази підслуховування мобільних телефонів недалеко Білого Дому та інших сенсетивних місць у Вашінґтоні. DHS написав про це 22 траня у листі до демократичного сенатора з Ореґону Ранa Вайдена. Лист не вказує, хто саме підслуховує телефони. Незалежні дослідники роками вважають, що закордонні розвідувальні аґенції, включно з Росією та Китаєм, користуються найновішою технологією для шпигунста за урядовцями, котрі працюють в центрі федеральної влади в столиці країни. Представник DHS підтвердив зміст згаданого листа, але не мав жодних коментарів. Сенатор видав заяву 31 травня, висловлюючи турботу що закордонні розвідувальні аґенції можуть підслуховувати президента та інших високопосадовців. Цим знаряддям тяжко протидіяти, хоч існує технологія яка дозволяє зашифрувати традиційні комунікації мобільним телефоном. Р. Вайден та інші сенатори звернулися до Федеральної комунікаційної комісії, яка має нагляд над комунікаційними мережами, закликаючи її запобігти такому підслуховуванню. („The Washington Post”)

Фінляндія стримала свій експеримент

ГЕЛЬСІНКІ. — Минулого року Фінляндія здобула широкий розголос по цілому світі, коли розпочала дворічний експеримент з універсальним основним доходом (UBI) для своїх громадян. Проєкт включав 2,000 безробітних фінляндців, віком 25-58 років життя, котрим виплачено 560 евро (690 дол.) місячно – без ніяких передумов. Якщо вони б знайшли працю в цьому дворічному періоді, вони дальше діставатимуть цю місячну виплату. Уряд прийшов до висновку, що дотеперішня виплата безробітним є така висока, що знеохочує безробітних осіб від пошуку праці. Ідея UBI мала заохотити безробітних шукати працю. Але 19 квітня суспільна служба країни, Кела, повідомила пресу що уряд плянує змінити цю систему. Недавно фінський парлямент проголосував закон, який вимагає щоб безробітні попрацювали мінімум 18 годин впродовж трьох місяців – в противному випадку, вони втрачають частину своїх пільг. Міністер фінансів Петері Орпо оголосив 8 травня, що країна покінчить з експериментом UBI вже у грудні цього року. Жодного офіційного звіту про цей експеримент не буде перед наступним роком. П. Орпо плянує спробувати інший проєкт на другий рік, подібний до того що є в Об’єднаному Королівстві, в якому різні пільги й кредити є злучені в одне конто. („Business Insider”)

Китай засудив тібетського активіста

ЮШУ, Китай. — Китайський суддя засудив 22 травня тібетського крамара до п’яти років в’язниці за підбурювання сепаратизму. 32-літній Таші Ванґчук був заарештований 2016 року, два місці після того як в газеті „Ню-Йорк Таймс” появилася документальна стаття й 9-хвилинне відео з його коментарями про підточування його культури й мови в Тібеті, який є під суворою контролею комуністичного Китаю. Його адвокат сказав, що апелюватиме вирок який виніс суддя в західньому місті Юшу в провінції Квінґгай. Пісдудний не признався до жодної провини. Організації оборони людських прав засудили цей вирок, кажучи що Т. Ванґчук не поповнив жодного злочину, згідно з міжнародним правом та китайською конституцією. Уряд бльокує доступ до веб-сторінки „Ню-Йорк Таймс” в Китаї. Уряд також не дозволив закордонним дипломатам і репортерам бути присутніми під час судового процесу. („Associated Press”)

Трамп призначив дорадника безпеки

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп 1 червня призначив контрадмірала Даґласа Фірса на свого дорадника в справах безпеки й контртероризму на Раді Національної Безпеки (РНБ). Контрадмірал прийшов на місце Тома Босерта, котрий зрезиґнував у квітні на прохання Джана Болтона, дорадника Білого Дому для національної безпеки. Д. Фірс має понад 30 років служби в Береговій Охороні США. Він є ґрадуантом Воєнного Коледжу США, Академії Берегової Охорони США й Гарвардського університету. Дотепер він служив спеціяльним асистентом президента на РНБ. („Reuters”)

НАТО не допоможе Ізраїлеві проти Ірану

БЕРЛІН. — Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що алянс не стане в обороні Ізраїля у випадку атаки Ірану. Він це сказав 2 червня німецькому журналові „Der Spiegel”, підкреслюючи, що Ізраїль є партнером – але не членом – НАТО, і що альянс не вмішується в конфлікти на Середньому Сході. Ізраїль та Іран також мали військові зудари через військову присутність Ірану в Сирії. („USA Today”)

Ізраїль плянував атакувати Іран

ЄРУСАЛИМ. — Прем’єр-міністр Ізраїля Беніямін Нетанягу дав наказ у 2001 році, щоб військові сили країни готувалися атакувати Іран. Про це розповів 31 травня на ізраїльській телевізії Тамір Пардо, колишній голова Мосаду, ізраїльської розвідувальної служби. Наказ розпочинати атаку ніколи не був даний. Але 30 травня прем’єр сказав, що Ізраїль „не дозволить Іранові озброїтися ядерною зброєю”. Т. Пардо очолював Мосад в 2011-2016 роках. Колишній прем’єр Егуд Барак, котрий був міністром оборони для Б. Нетанягу в 2011 році, в минулому казав, що Б. Нетанягу хотів бомбити Іран в 2010 і 2011 роках, але зустрів спротив високопосадовців Ізраїля. („The Boston Globe”)

Десятки осіб згинуло від вибухів

КАНДАГАР, Афганістан. — Принаймні 32 особи згинули 22 травня в південному Афганістані, а десятки інших були поранені під час вибухів в результаті весняної офензиви талібанів в країні. В столиці Кабулі від вибуху бомби 31 травня загинуло кілька осіб, а 67 були поранені. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Алабама судить уряд в справі перепису 

МОНТҐОМЕРІ, Алабама. — Стейт Алабама і один його конґресмен подали позов 21 травня проти федерального уряду, протестуючи включення нелеґальних еміґрантів під час перепису населення США. Алабама і республіканський конґресмен Мо Брукс арґументують, що в результаті такого перепису – який рішає скільки конґресових місць (і електоральних голосів) стейт матиме – Алабама може втратити одне конґресове місце до стейтів, які мають більшу кількість „нелеґального чужого населення”. Позов є проти Департаменту Торгівлі США і проти Бюра Перепису Населення США. („Associated Press”)

Коментарі закриті.