18 червня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Трамп видав розпорядження про поліцію

ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп 16 червня підписав розпорядження про створення національної бази даних про надмірне застосування сили поліцією, встановлення стандартів про використання такої сили та включення фахівців ментального здоров’я у випадках, де немає насилля, таких як наркоманія, бездомство чи ментальні хвороби. Перед церемонією Д. Трамп зустрівся з родинами кількох жертв смертельного поліційного насильства. У Білому Домі сказали, що розпорядження має розпочати дію, але не обмежувати спроможність поліції виконувати свої обов’язки. Демократи в Конґресі й республіканці в Сенаті опрацьовують свої окремі законопроєкти про поліційні реформи. („NBC News”)

 

Поліцаї резиґнують після протестів

МІНЕАПОЛІС. – Семеро членів міської поліції вже зрезиґнували, а принаймні ще семеро вже розпочали процес резиґнації, повідомили достовірні джерела мінеапольську газету „Стар Трибюн” 13 червня. Вони сказали, що поліцаї є стурбовані рішенням посадника Мінеаполісу Джейкоба Фрея покинути напризволяще поліційну станцію Третьої округи під час протестів. Демонстранти спалили станцію після відступу поліції. Розрухи почалися після того, як афроамериканець Джордж Флойд загинув 25 травня від рук поліції. Департамент людських прав Мінесоти й Федеральнe Бюрo Розслідувань (FBI) розпочали слідства, щоб встановити, чи поліція навмисно порушила громадянські права Дж. Флойда. Демократична конґресменка з Мінесоти Ілган Омар сказала телеаґенції „CNN” 14 червня, що Департамент поліції Мінеаполісу проходить кризу довіри і мусить бути розв’язаним. „Не можна дійсно реформувати департамент, який є наскрізь зогнилий”, – сказала вона. („Star Tribune”)

 

Генерал вибачився за свою ролю

ВАШІНҐТОН. – Голова Об’єднаних Шефів Штабу генерал Марк Милі 10 червня вибачився за свою ролю під час відвідин Президента Дональда Трампа до церкви напроти Білого Дому. Після того як правоохоронні органи 1 червня силою розігнали протестувальників перед Білим Домом, Д. Трамп в супроводі генерала та інших урядовців перейшов до епископальної церви св. Івана, яка була частинно спалена під час заворушень. Президент став перед церквою з Біблією для фотографії. „Я не повиннен був там бути, – сказав М. Милі. – Моя присутність в тім моменті і в тих обставинах створила враження втручання війська в домашню політику”. („NBC News”)

 

Місто забрало статую посадника

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Після чергових протестів і заворушень у Філядельфії з приводу смерти неозброєного афроамериканця, котрий перебував в руках поліції в Мінеаполісі, місто усунуло пам’ятник колишньому посадникові Френкові Різзо серед ночі 3 червня. Пам’ятник напроти міського ратушу стояв від 1999 року і часто був у прицілі заворушників і вандалів. Посадник міста Джеймс Кенні привітав цю подію. Колишній стейтовий посадник і ліберальний демократ Вінсент Фюмо скритикував Дж. Кенні, пригадуючи, що Дж. Кенні, котрий працював для В. Фюмо в 1970-их і 1980-их роках і навіть був головою його штабу – підтримував ідею встановлення цього пам’ятника. Критики Ф. Різзо вважають йоґо расистом, котрий розпалював расову ворожнечу, особливо коли він був комісарем поліції перед тим, як був двічі вибраним на посадника в 1970-их роках. Народжений в родині італійських еміґрантів, Ф. Різзо був сином поліцая. Він пішов слідами батька, а відтак осягнув найвищий щабель при поліції. Його прихильники бачать його як твердого, але справедливого чоловіка, котрий запобіг знищенню міста під час расових заворушень в країні в 1960-их роках. Він був обраним на посадника від Демократичної партії, яка домінує політичне життя міста від 1952 року. У 1986 році він перейшов до Республіканської партії і думав знову кандидувати, але помер в 1991 році. Пам’ятник йому був пoставлений за гроші родини, яка тепер домагається, щоб місто віддало статую. („CBS News”)

 

Північна Корея знищила бюро зв’язку

СЕУЛ. – Північна Корея призналася 16 червня, що вона раніше того дня знищила бюро зв’язку в демілітаризованій зоні на північ від кордону з Південною Кореєю. Північна Корея 5 червня погрожувала, що вона закриє це бюро, тому що Південна Корея дозволяє своїм активістам та втікачам з півночі пересилати антикомуністичні летючки через кордон. Відтак 12 червня Північна Корея заявила, що вона відступає від свого зближеного відношення до США два роки після зустрічі північнокорейського диктатора Кім Чен Ина з Президентом Дональдом Трампом, тому що стосунки між країнами не поліпшилися. Північна Корея також припинила всі зв’язки з Південною Кореєю. Деякі експерти вважають, що Північна Корея, яка зорганізувала масові демонстрації проти втікачів, хоче таким чином відвернути увaгу народу від погіршення економіки. („NBC News”, „Associated Press”)

 

NSA перестерігає проти „гакерів”

ВАШІНҐТОН. – Національна Аґенція Безпеки (NSA) оголосила 28 травня, що так звані „гакери” Головного розвідувального управління Росії реґулярно намагаються вламатися в електронні системи Заходу. Вперше ця аґенція вказала на ҐРУ. Об’єднане Королівство оголосило в 2017 році, що ҐРУ вислало віруси в електронні системи Заходу, спричинюючи шкоди на мільярди долярів. У лютому Державний департамент США звинуватив ҐРУ у провадженні багатосторонної кампанії цькування проти Грузії. („NBC News”)

 

Колишній президент „CBS” критикує ЗМІ

НЮ-ЙОРК. – Колишній президент телеаґенції „CBS News” Ван Ґордон Савтер оприлюднив жорстку критику засобів масової адміністрації (ЗМІ). У коментарі в газеті „Вол Стріт Джорнал” з 25 травня, автор – котрий двічі був президентом „CBS News” в 1980-их роках – стверджує, що дві третини головних кабельних джерел нових „є невблаганно ліберальні у своєму страху та ненависті Президента Дональда Трампа”. В. Савтер вказує, що „впливові щоденники в Ню-Йорку, Вашінґтоні, Лос-Анджелесі й Бостоні тепер є виразно ліберальними”. Він піддає думку, що ЗМІ повинні чесно визнати свої упередження. Автор пише: „Прірву між ЗМІ та великою частиною публіки не можна закрити. ЗМІ люблять те, що вони роблять. Вони захоплюються цим і святкують це. Не має жодної причини мінятися. Ця прірва лише поглиблюватиметься”. Автор вказує на опитування про дев’ять головних ЗМІ: при кінці 2016 року 60.6 відс. казали, що можна довіряти ЗМІ; у травні 2020 року лише 51.2 відс. так вважали. („The Hill”)

 

Росія доставляє бойові літаки Сирії

ДАМАСК. – Посольство Росії в Дамаску повідомило 3 червня, що Росія доставила Сирії ряд заавансованих бойових літаків типу МіҐ-29, і що сирійські військові пілоти вже користуються ними у громадянській війні в тій країні. Головнокомандувач військ США в Африці генерал Стевен Тавнсенд звинуватив Росію 26 травня, що вона таємно доставляє бойові літаки Сирії на допомогу ренеґатові генералові Халіфі Гавтарові. („Reuters”, „Financial Times”)

 

США відходять від договору про полети

ВАШІНҐТОН. – Адміністрація Дональдя Трампа повідомила міжнародних партнерів, що США відходять від Договору про „Відкрите небо”. Цей договір дозволяє 34 країнам проводити неозброєні спостерігальні лети над їхніми територіями. У заяві адміністрації з 21 травня США звинувачують Росію у порушенні умов. Також світлини, зроблені з таких летів, можна зробити дешевше з сателітів. Високопосадовці президентської адміністрації сказали, що минулої осени президент наказав провести всебічну перевірку коштів і користей участи США в цьому договорі. Після восьмимісячної перевірки стало зрозуміло, що це не є в інтересах Америки. Головною причиною були обмеження, встановлені Росією, яка заборонила лети над Москвою, Чечнею і Калінінградом. Також Росія заборонила лети над Абхазією та Південною Осетією, підтримуючи пропаґанду, що ці грузинські території є незалежними, а не під російською окупацією. („Associated Press”)

Коментарі закриті.