8 червня, 2018

Історик написав про вигадане комуністичне підпілля

Під час презентації книги (зліва): автор Іван Петренко і директор обласного архіву Олег Бабенко. (Фото: Художній музей)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 4 травня в художньому музеї відбулася презентація книги відомого історика-краєзнавця Івана Петренка „Обком утік. З історії організації „всенародної“ боротьби проти нацистів на Кіровоградщині в 1941-1943 роках“. Історик розвінчує байки про маштабні подвиги комуністичного підпілля та партизанських загонів у наших лісах під час Другої світової війни. Книга насичена фактами й документами, які досі не наважувалися оприлюднити‚ хоча, як зазначив під час презентації директор обласного архіву Олег Бабенко, більшість з них завжди були у відкритому доступі.

Колишній працівник КҐБ, а нині краєзнавець Василь Даценко, виступаючи під час презентації, щиро зізнався, що в радянські часи завжди існували дві правди про ці події – за визначенням Олександра Довженка, солодка і гірка. Коли готували звіти про партизанський рух на Кіровоградщині, то наповнювали дві течки – про те, як було насправді і про те, як треба було звітувати. 

А як було насправді? У червні-липні 1941 року партійні органи та НКВД створили десятки підпільних організацій та партизанських загонів. На папері. Деякі загони реально існували‚ але недовго‚ тому що без тилового забезпечення, зброї, підтримки населення вони не могли діяти. А населення після колективізації, Голодомору, репресій зустрічало німців, як визволителів. З їхнім приходом більшість партійних керівників втекли у далекий тил, а ті, хто залишився‚ поховались у віддалених селах. 

Про жоден спротив фашистам на окупованих територіях навіть мови немає. Сотні людей втратили життя, бо намагалися у лісах знайти ті партизанські загони, про які рапортував нібито секретар нібито підпільного обкому Михайло Скирда (про загадку його „діяльности“ й зручного виживання під час окупації та безмірного піднесення в радянський час багато сказано в книзі) в Український штаб партизанського руху. Подібні „партизани“ шкодили не стільки окупантам, скільки мирним мешканцям. Один з них украв у німців овець, а коли дійшло до розправи, втік, а німці спалили Вдовичий хутір, загинули понад 500 людей. 

Книга розвінчує ще одну брехню про минулу війну. 

Коментарі закриті.