6 жовтня, 2016

У школі в Ню-Йорку почалися лекції

Першоклясники прийшли до школи. (Фото: Христя Горська-Макар)

НЮ-ЙОРК. – 17 вересня відбулося відкриття нового навчального року у Школі українознавства Об’єднання українців Америки (ОУА) „Самопоміч“ Ню-Йорк при церкві св. Юра. Перший день школи розпочався Богослужінням, де настоятель храму о. Еміліян Дорош благословив дітвору на успішний рік. Опісля директор школи Іван Макар привітав кожну дитину та їхніх родичів особисто при вході до школи.

Свято продовжилося урочистим дзвінком, де під оплески та радісні вигуки учнів учень старшої кляси та першоклясниця відкрили навчальний рік.

Директор оголосив про зміни, які будуть впроваджені цього року. Школа переходить на 11-річну навчальну систему – учні будуь здавати матуральні іспити в 11-ій клясі. Це нововведення допоможе учням уникнути перенавантаження з іспитами у їхній щоденних американських школах. До цього часу діти були змушені складати іспити в українській школі та у той самий час брати іспит SAT, що створювало велике напруження, вони змушенні були пропускати лекції.

Наступна, і досить вагома реформа є та, що Світличка, яка належала до 83-го Відділу Союзу Українок Америки, тепер стала частиною школи.

Зараз школа налічує близько 200 учнів. Цього року розширився вчительський склад. Школа прощалися з вчителем культури, відомим художником Михайлом Барабашем, який посвятив себе мистецтву. П. Барабаш передав естафету вчителювання своїй дочці Анастасії, щоб вона продовжувала виховувати у молодого покоління шану до української культури. Школа має нового адміністратора, яким став Олег Мельник.

Висловлено вдячність Наталі Думі, яка вже понад 20 років успішно провадила школу. Вона сказала: „Наша школа – це те серце, яке почалося битися понад 65 років тому, коли хвиля українських іміґрантів заснувала у Ню-Йорку товариство „Самопоміч“ для збереження та продовження української мови, культури та традицій“.

Коментарі закриті.