19 травня, 2017

У НТШ відкрилася виставка Валерія Гнатенка

Валерій Гнатенко. „Автопортрет“ (1972‚ папір‚ олівець).

НЮ-ЙОРК. – У Науковому Товаристві ім. Шевченка 11 квітня було відкрито виставку творів Валерія Гнатенка (1947-1987)‚ присвячена 45-ій річниці політичних арештів з Україні в 1972 році‚ а також 70-річчю від дня народження мистця та З0-річчю з дня смерти. Завдання виставки показати мистецтво, людські взаємини у тяжкі часи радянщини.

На виставці експонуються твори, виконані в 1971-1976 роках‚ в основному рисунки в різних техніках. Є серія ілюстрацій до історичного роману Павла Наніїва „Тричі продана“, виконана на папері тушшю. Книжка з цими ілюстраціями так і не вийшла з друку, без огляду на те, що Павло Загребельний дав високу оцінку цим ілюстраціям у радіопрограмі.

Це було в 1972 році. Я була суджена у по справі Ярослава Добоша, бельгійського підданого українського походження. Пpeca, радіо, телебачення постійно інформувало публіку про „зраду батьківщині“ таких „виродків“ як Іван Світличний, Зена Франко, Ганна Коцур з Чехословаччини та Стефанія Гулик-Гнатенко.

Нa виставці також показані портрети учасників правозахисного руху Людмили Шереметєвої-Дашкевич, яка була співредактором „Українського вісника“ разом із В’ячеславом Чорноволом, Ігоря Калинця – одного з найкращих українських поетів ХХ ст.

Окрім творів В. Гнатенка‚ глядачі можуть ознайомитись з листами з тюрем та таборів від В. Чорновола, Ірини та Ігоря Калинців, Стефанії Шабатури, подружжя Караванських, а також від одеських, київських та московських дисидентів‚ з якими я підтримувала контакти у правозахисних справах. Світлини правозахисників доповнюють картину.

Валерій Гнатенко. Начерк ілюстрації до роману „Тричі продана“ (1971‚ папір‚ туш).

Валерій Гнатенко. Начерк ілюстрації до роману „Тричі продана“ (1971‚ папір‚ туш).

За час незалежности вийшли друком книжки з протоколами допитів у КҐБ та протоколами судових процесів „Донька Одеси Ніна Строката в документах і спогадах“ (Одеса, 2005)‚ „Українська поезія під судом КҐБ. Кримінальні справи Ірини та Ігоря Калинців“ (Львів‚ 2003)‚ унікальний енциклопедичний довідник „Рух опору в Україні 1960-1990“ (Київ‚ „Смолоскип“‚ 2010).

Усі ці книги, на жаль, помістити на виставці неможливо, але завдання виставки звернути увагу на те, що вони публікуються. Унікальний експонат виставки – це книга Станіслава Людкевича „Дослідження, статті, рецензії“ (упорядник Зеновія Штундер‚ видавництво „Музична Україна“‚ Київ‚ 1973 рік). Увесь тираж пішов одразу „під зріз“ і це один із авторських примірників, який зберігся. С. Людкевич подарував мені книгу у той день, коли її отримав. Ще дев’ять примірників він залишив у хаті Якимчуків, куди він завжди приходив.

2 червня відбудеться моя доповідь, основана на протоколах допитів у КҐБ та протоколах судів.

Коментарі закриті.