21 липня, 2016

Свято Героїв відбулося на оселі СУМ в Еленвілі, Ню-Йорк

Святковий апель під час Свята героїв в Еленвілі‚ Ню-Йорк. (Фото: Микола Костинюк)

ЕЛЕНВІЛ‚ Ню-Йорк. – 3-го липня українська громада урочисто відзначила Свято Героїв на сумівській оселі в Еленвілі. За давньою традицією кожного року це свято організовує Головна Управа Організації Оборони Чотирьох Свобід України (ГУ ООЧСУ).

Ось і цього сонячного ранку свято розпочалося ходою‚ в якій брали участь представники всіх українських громадських організацій, які з прапорами та вінками пройшли до каплички св. Архистратига Михаїла‚ збудованої в пам’ять жертвам Акції „Вісла“. Біля каплички колова Крайової Управи Спілки Української Молоді (СУМ) Америки Юрій Микитин, голова ГУ ООЧСУ Степан Качурак у супроводі молоді привітали Владику Павла Хомницького, який відправив Службу Божу.

Виховно-вишкільний табір „Вільні люди“ співає гимн ОУН.

Виховно-вишкільний табір „Вільні люди“ співає гимн ОУН.

Опісля Ю. Микитин привітав присутніх та передав провадження святковoї частини С. Качуракові‚ який у своєму виступі зосередився на 75-ій річниці Акту 30 червня 1941 року‚ проголошеного у будинку товариства „Просвіти“ Прем’єр-міністром Ярославом Стецьком за дорученням провідника ОУН(б) Степана Бандери та 25-річчі відновлення незалежности України, звертаючись з закликом стати на захист української історії, шанувати українські традиції, ніколи не забувати про наших героїв. Він представив та привітав представників українських організацій‚ у тому числі голову Теренового проводу Америки ОУН(б) д-ра Олеся Стрільчука.

Присутні вшанували пам’ять героїв однохвилинною мовчанкою з салютом прапорів. Пролунала пісня „Пливе Кача”.

Промовляє президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай.

Промовляє президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай.

Промовляли колишній член канадського парляменту і парляменту провінції Онтаріо, колишній президент Світового Конґресу Українців, голова Ради Українських Державницьких Організацій Світу Юрій Шимко, координатор мережі „Вільні люди” Сергій Кузан‚ який був запрошений як інструктор-виховник цьогорічного виховно-вишкільного табору. Святковна частина була прикрашена виступом виховно-вишкільного табору „Вільні люди” ім. Акту 30 червня 1941 року. Виступ включав п’ять пісень з супроводом Богдани Волянської при акомпаніяменті на гітарі Максима Лозинського. Сумівець Зорян Ковбаснюк продеклямував вірш Івана Франка „Патріот”.

С. Качурак прочитав привіти отримані від ОУН(б)‚ Верховної Ради України‚ Постійного представництва України при ООН‚ Генерального консульства України в Ню-Йорку‚ Світової Ради Українських державницьких організацій Америки‚ Світової Ліґи Українських Політичних В’язнів‚ Товариства Вояків УПА‚ Головної Управи ООЧСУ‚ Головної Управи Об’єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України‚ Крайової Управи СУМ Америки‚ Товариства колишніх вояків УПА‚ Світового Конґресу Українців‚ Українського Конґресового Комітету Америки‚ Ліґи українців Канади‚ Ліґи Українок Канади‚ Українського Народного Союзу‚ Української Національної Федеральної Кредитової Кооперативи‚ Української Федеральної Кредитової Кооперативи СУМА Йонкерс – та ряду інших організацій.

Слово має голова Крайової управи Спілки Української Молоді Юрій Микитин.

Слово має голова Крайової управи Спілки Української Молоді Юрій Микитин.

Відновлений 41-ий відділ ООЧСУ з Бруклину чисельно брав участь у святкуванні. Були також колишній голова ГУ ООЧСУ та Українсько-Американської Фундації „Воля”‚ довголітній голова та виховник осередку СУМ в Пасейку, Ню-Джерзі‚ Теодор Олещук‚ активіст Мирон Свідерський‚ українські американські ветерани Петро Польний‚ Зенон Галькович‚ Микола Яковів‚ Василь Шозда‚ Володимир Ковбаснюк та Джймс Федорко.

Після концертної програми С. Качурак продовжив свято урочистим покладанням вінків до підніжжя пам’ятників загиблим героям і запросив хорунжих – юних сумівців до підняття прапорів США та України. Гимни обох держав співав оперний співак Стефан Шкафаровський з участю всіх присутніх.

На закінчення С. Качурак подякував гостям та учасникам‚ Владиці П. Хомницькому‚ о. Юрієві Базилевському‚ команді табору на чолі з комендантом Христиною Кобилецькою та головним виховником Дмитром Ленчуком, адміністраторові оселі СУМ в Еленвілі Андрієві Стасіву і закрив святкову зустріч привітом: „Слава Україні!“.

Коментарі закриті.