11 лютого, 2021

Нацбанк викарбує монету з зображенням Коновальця

Cтела полковника Євгена Коно­вальця на вулиці Січових Стрільців у Києві (Фото: Георгій Лук’янчук)

Майже п’ять років тернопільський історик Василь Штокало оббивав пороги різних інституцій, щоб вшанувати пам’ять творця Української Військової Організації Євгена Коно­вальця. І ось його мрія та мрія багатьох українців, для яких національно-визвольна боротьба – не порожні слова, здійснилася. До 130-річ­чя з дня народження Є. Коновальця буде викарбувана пам’ятна монета.

В. Штокало розповів: „Це питання Нацбанк міг вирішити самостійно, без громадського втручання, до 125-річчя народження Євгена Коно­вальця, що святкувалося у 2016 році. Мабуть, забракло політичної волі. Адже постать неординарна та є страхітливим подразненням для путінського тоталітаризму“.
Історик не опустив рук і 23 травня 2020 року направив звернення до Верховної Ради України, щоб день народження Є. Коно­вальця – 14 червня – відзначався у 2021 році на державному рівні. 16 грудня 2020 року Верховна Рада проголосувала про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв, у тому числі Є. Коновальця.

Шлях до карбування монети було відкрито, але й тут не все так просто. В. Штокало зв’язався з Національним банком України (НБУ) і як попереднього року отримав відмову від уповноваженої працівниці. Виходило, що малося на увазі якесь особисте зацікавлення з грошовим зиском. Чому, мовляв, не звертається Інсти­тут історії України?

Однак нещодавно заступник голови НБУ Олексій Шабан надіслав листа до В. Штокала, в якому повідомив, що НБУ таки буде карбувати монету до 130-річчя Є. Коно­валь­ця: „НБУ передбачить внесення до плану випуску пам’ятних та інвестиційних монет України, сувенірної продукції на 2021 рік (після корегування) пам’ятної монети, присвяченої Євгену Коноваль­цю – особистості, яка символізує спадковість української національно-визвольної боротьби, заслуговує на увагу та вшанування“.

Коментарі закриті.