10 вересня, 2020

Кохані жінки Довженка

Минулого року в міському Будинку культури у Смілі‚ Черкаської области, у зв’язку з 125-ою річницею з дня народження 10 вересня 1894 року українського письменника, кінорежисера та клясика світового кінематографу Олександра Довженка відбувся культурно-просвітницький вечір „Довженковий вересень”. Завдяки українським речам з колекції журналістки Юлії Харченко організаторам події 20 вересня 2019 року вдалося створити затишну домашню атмосферу.

Варвара Крилова-Довженко на схилі літ в селі Демидові.

Програму становила розповідь про любов мистця до смілянки Варвари Крилової. Рядки з листів читали актори місцевого театру „Перевесло”. Звучали й українські народні пісні. Їх любили О. Довженко і В. Крилова‚ яка була його першою дружиною.

„Коли туга по Тобі межує з безумністю, я стаю в темряві на коліна, і припавши до ізголів’я ліжка, молюсь Тобі. Прости мені моє безумство. І я бачу тебе, і туга проходить, міцніє душа, і я засинаю із світлими надіями. Дякую тобі, що ти є… Цілую твої ноги. Кохаю тебе, Чиста, Світла, дівчино. Варюсю, ти чуєш свого Олексан­дрика?”‚ – так писав О. Довженко до коханої.

Проста дівчина зі Сміли В. Крилова народилася у 1900 році. Мала шість сестер і брата. Батько помер рано, залишивши дружину з малими дітьми. Дівчинку взяли на виховання мамині родичі, які жили в Житомирі‚ де вона навчалася в Маріїнській гімназії, а після її закінчення одержала призначення в училище, де й познайомилася з О. Довженком. Він у 1914 році приїхав після закінчення Глу­хівського вчительського інституту. Навесні 1917 року вони повінчалися.

У квітні 1921 року нова влада викликала О. Довженка до Харкова – тодішньої столиці радянської Украї­ни. Його зарахували до Наркома­ту закордонних справ і направили на дипломатичну роботу в Польщу. Він поїхав з дружиною‚ яка у Варшаві вивчала польську мову, брала участь у благодійних концертах, співала в народному оперному театрі.

У березні 1922 року подружжя переїхало до Берліну‚ де Варвара вражала всіх знанням французької та німецької мов, грою на фортепіяні і ґітарі, виконанням оперних арій. Вона викладала хореографію.

17 липня 1923 року, перед тим як повернутися в Україну, вони зареєстрували свій шлюб офіційно. Подружжя приїхало у Харків. Варвара навчалася на драматичних курсах. 1925 року під час прогулянки човном вон поранила коліно‚ що призвело до важкої хвороби кісток. О. Довженко лікував дружину в Ялті, Одесі.

Акторка Юлія Солнцева в молоді роки.

В Одесі він працював на кінофабриці‚ де з ним була вже Юлія Солнцева. Коли Варвара довідалась, що її чоловік захопився молодою акторкою, то вирішила залишити чоловіка назавжди, щоб не стати перешкодою на його шляху. Коли вона почала ходити, він знову зустрічався з нею, допомагав. 1933 року в Євпаторії у Варвари народився син. Вона записала його Вадимом Чазовим – на прізвище чоловіка, який кохав її, але заміж за якого вона не пішла. Син був дуже схожий на О. Довженка, теж гарно малював і став досить відомим худож­ником. Взаємини О. Довженка з Ю. Солнцевою – це історія творчої співпраці, взаємопідтримки і водночас постійний нагляд сталінського НКВД, з яким певним чином співпрацювала його друга дружина. У 1930-их роках О. Довженка мали б знищити, але Сталін, напевне, вирішив, що доцільніше використати режисера як співця його перемог. Його витягли в Москву. Для нагляду використали Ю. Солнцеву.

У листопаді 1956 року 62-річний О. Довженко помер. Незадовго до його смерти, восени 1955 року, Ю. Солн­цева прислала до Варвари свого посланця з проханням дати згоду на розлучення з О. Довженком. На що Варвара відповіла: „Якщо так хоче Саша, я згодна”.

Без сумніву, О. Довженка переслідувало почуття провини. Тож під час вшанування ювілею видатного режисера в Смілі я раптом збагнув, що було два Довженка: один – геній кіно у славі і регаліях, а другий – людина, що не знайшла сил вирватися з пастки, в яку потрапила сама, зрадивши кохану, а отже, за великим рахунком‚ себе.

Якби Варвара не пошкодила коліно і О. Довженко не поїхав до Одеси в пошуках грошей на її лікування‚ то чи було б у нас тепер всесвітньовідоме поетичне кіно і його цікаве відгалуження – химерний роман з Ю. Солнцевою?

Коментарі закриті.