1 жовтня, 2020

Канада та Британія ввели санкції проти режиму Олександра Лукашенка

У марші протесту в Мінську взяли участь понад 100 тис. осіб. (Фото: TUT.BY)

ОТТАВА. – 29 вересня Велика Британія та Кана­да спільно запровадили санкції проти керівників режиму Олександра Лукашенка за порушення прав протестувальників. Про це у Оттаві заявив Міністер закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань.

„Канада не мовчатиме, коли уряд Білорусі вчиняє систематичні порушення прав людини та не демонструє щирої відданости пошуку рішення шляхом перемовин із опозицією. Канада та Об’єднане королівство діють спільно, аби ці санкції мали більший вплив й з метою демонстрації єдности у засудженні ситуації”, – сказав Ф. Шампань.

Він наголосив, що Канада „солідарна із народом Білорусі у його боротьбі за відновлення прав людини та встановленні демократії у країні”.

Канадські та британські санкції діятимуть проти Президента Білорусі О. Лукашенка та його сина Віктора, глави Центральної комісії з виборів і проведення республіканських референдумів Білорусі Лідії Єрмошиної, її заступника Вадима Іпатова та секретаря Комісії Олени Дмухайло, міністра внутрішніх справ Юрія Караєва, його заступників Олександра Барсукова та Юрія Назаренка, глави мінського ОМОНу Дмитра Балаби, заступника керівника внутрішніми військами Хазалбека Ата­бе­кова, а також керівника мінської міліції Івана Кубракова.

Все майно підсанкційних осіб на території Канади та Великобританії заморожується, а їм самим забороняється в’їзд до обох країн.

 

ПАРИЖ. – Президент Франції Емануель Макрон вважає, що білоруський Президент Олександр Лукашенко повинен добровільно піти, а те, що відбувається у Білорусі, французький лідер назвав „кризою влади”.

Про це він заявив 28 вересня у коментарі французькому виданню „Le Journal du Dimanche”.

Водночас він підкреслив, що захоплюється мужністю протестувальників, оскільки „ці люди знають, на який ідуть ризик, виходячи щовихідних на демонстрації”. Особливо Е. Макрон відзначив жінок.

О. Лукашенко не забарився із відповіддю, яка була вкрай різкою. „БелТА” передає заяву О. Лукашенка про те, що, мовляв, Е. Макрон і сам давно мав покинути пост президента. „Хочу відзначити, що як здається нам тут, в Білорусі, Емануель Макрон занадто багато уваги приділяє одному з екскандидатів у президенти Білорусі. З огляду на те, що цей екскандидат – жінка, французький лідер ризикує до внутрішніх проблем Франції отримати ще й особисті – у себе вдома”, – резюмував О. Лукашенко.

 

МІНСЬК. – 27 вересня був 50-ий день і сьомий тиждень поспіль маштабних акцій протесту проти режиму Олександра Лукашенка у Білорусі. У відповідь на таємну інавґурацію, яку О. Лукашенко раптово провів 23 вересня, недільний марш в соцмережах назвали „народною інавґурацією Світлани Тихановської”.

Вже традиційно заздалегідь був оточений Палац незалежности і стела на проспекті Переможців, в різних районах міста почалися превентивні затримання. У марші тільки в Мінську взяли участь понад 100 тис. осіб. Маштабні акції та затримання протестувальників відбулися в Гомелі, Гродно, Могильові, Новополоцьку, Світлогорську, Березині, Жодині, Ліді, Молодечні, Барановичах.

За інформацією МВС Білорусі, всього в неділю затримали близько 200 осіб, правозахисники повідомляють про щонайменше 230 затриманих.

 

У Києві протестували проти таємної інавґурації Олександра Лукашенка. (Фото: Сергій Нужненко/Радіо Свобода)

КИЇВ. – 24 вересня кілька десятків білорусів зібралися у середу ввечері під стінами Посольства Білорусі в Києві. Вони протестували проти таємної інавґурації Олександра Лукашенка, яка відбулася 23 вересня, та висловлювали свою солідарність протестувальникам у Білорусі.

Учасники акції тримали прапори та плякати, скандували „Живє Бєларусь”, „Йди” і „Лукашенко в автозак”. Також „кровю” вимазали прапор Білорусі і зіграли перформанс „інавґурація Лукашенка”.

 

„Укрінформ”

Коментарі закриті.