10 серпня, 2018

Сосниця – місто Олександра Довженка

Зачарована Десна надихала Олександра Довженка. (Фото: Олександер Костирко)

СОСНИЦЯ‚ Чернігівська область. – Сосниця стала відомою в усьому світі завдяки Олександрові Довженкові‚ який народився у цьому місті. Ще за його життя директор школи Іван Сорока прикріпив на хатинці, де народився О. Довженко, невеличку пам’ятну дошку. З того часу вона оберігається законом. Після смерти мистця при Спілці письменників України була створена комісія з літературної спадщини О. Довженка й 29 грудня 1958 року було виділено фонди на відкриття музею О. Довженка.

Покровська церква.

Покровська церква.

Спочатку весь музей розміщувався в невеликій селянській хаті під солом’яною стріхою. Потім на подвір’ї встановили погруддя О. Довженка (скульптор Леонід Козуб). В 1974 році, до 80-річчя О. Довженка збудували просторе приміщення, оновили літературну частину експозиції, реставрували садибу-музей. Перед хатою встановили композицію „Юний Сашко“. 

Тепер садиба огороджена плотом, на території музею посадили сад. У меморіяльній хаті зібрані ужиткові речі, знаряддя праці тих часів, старовинний одяг, посуд, вишиті рушники. Біля печі висить дерев’яна колиска. Можна подивитись на книги, яких торкались його руки, побачити запис про народження в метричній книзі. 

Свято Івана Купала в Сосниці.

Свято Івана Купала в Сосниці.

Кожен відвідувач музею поринає у світ дитинства О. Довженка, у життя селянської родини тих часів. Коли я прийшов до музею‚ то ніби переношусь і в своє минуле‚ бо Сосниця – це й моє місто. Раніше, навчаючись в школі‚ я був частим відвідувачем хати О. Довженка. А ще на кожний день його народження учням кожної кляси від його вдови Юлії Солнцевої давали торт.

Цього разу я приїхав до Сосниці з дружиною та внуком Борисом. 10 років я не був в Сосниці. Тихеньке місто, все в зелені. Поряд протікає річка Убідь. За п’ять кілометрів несе свої води Десна. З’явились новобудови, працює Центр технічної творчости, в якому навчають молодь керівник обласного осередку Ліґи радіоаматорів України Олександер Клименко та вчитель місцевої школи Василь Корилюк. Працює молодіжний табір „Сіверська Січ“, де учні знайомляться з історією краю‚ подорожують на велосипедах. 

Історики вважають, що Сосниця виникла на початку XІІ ст. як фортеця, що контролювала переправу через річку Убідь на Чернігівському шляху. 1234 року, коли Данило Галицький, надаючи допомогу київському князеві Володимирові Рюриковичу, виступив проти Чернігівського князя Михайла Всеволодовича і заволодів кількома містами, серед них була і Сосниця.

1239 року Сосницю зруйнували монголо-татари. Після московсько-литовської війни (1500-1503 роки) містечко увійшла до складу Московської держави. У 1527 році Сосниця налічувала 30 дворів і дві церкви.

В Музеї-садибі Олександра Довженка.

В Музеї-садибі Олександра Довженка.

З 1649 року Сосниця – центр Чернігівського, з 1654 року – Ніжинського, а з 1663 року – знову Чернігівського полків. Цього ж року утворено Сосницький полк під орудою полковника Якова Скидана, який діяв 25 років, відстоюючи в битвах права і вольності жителів краю. Вважають‚ що Микола Гоголь створив образ Тараса Бульби, використавши переказ про Я. Скидана. Пов’язано з Сосницею і ім’я гетьмана Правобережної України Петра Дорошенка, який тут перебував на засланні в 1676-1677 роках.

До нашого часу збереглася Покровська церква, споруджена у 1724 році, а в 1847 році повністю перебудована. Церква має традиційну структуру козацького храму. На стінах зберігся олійний живопис, що ілюструє біблійні сюжети і має мистецьку цінність.

Коментарі закриті.