12 березня, 2020

Слово Лесі Українки надихає киян

Учасники меморіяльних заходів біля могили Лесі Українки на Байковому кладовищі столиці. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 25 лютого 149-ту річ­ницю народження Лесі Укра­їнки шанувальники її творчости розпочали з відвідин могили поетеси на Бай­ковому кладовищі столиці, де представники „Просвіти“, Спілки письменників, товариства Меморіял ім. Василя Стуса, „Соловецького братства“ та міської бібліотеки ім. Лесі Українки поклали квіти до пам’ятника поетесі.

У вис­тупах письменника Василя Фоль­варочного, директора бібліотеки Ольги Рома­нюк, секретаря „Просвіти“ Миколи Нестерчука та земляків поетеси прозвучав гострий біль за сучасний стан української культури і за її захмарене майбутнє. Зокрема йшла мова про зміну статусу театру російської драми ім. Лесі Українки на український театр в столиці України.

У бібліотеці ім. Лесі Українки лунали її вірші‚ документальний фільм Антоніни Ґотфрід „Руте­нія. Повернення коду нації“ представила автор сценарія та продюсер фільму Наталія Яковлева (кінокомпанія „Банк ідей“). У фільмі використано матеріяли та результати багаторічних досліджень історика Олександра Босого, мистецький доробок Василя Чебаника та проєкт Дмитра Лісенбарта „Графіка української мови“.

У бібліотеці ім. Лесі Українки (зліва): директор бібліотеки Ольга Романюк, проф. Василь Чебаник та автор сценарія і продюсер фільму – Наталія Яковлева. (Фото: Георгій Лук’янчук)

24 лютого в Музеї видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького відбувся щорічний конкурс читців поезії Лесі Українки, присвячений дню народження поетеси. У конкурсі взяли участь 27 учасників –переможців з коледжів Києва.

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки Музей видатних діячів української культури ініціює конкурс проєктів меморіяльної дошки‚ яка буде встановлена на фасаді будинку по вулиці Саксаган­ського, де нині працює музей. Понад 40 років цей будинок прикрашало бронзове погруддя Лесі Україн­ки роботи знаних мистців – скульптора Галини Кальченко та архітектора Ана­толія Ігна­щенка, але у березні 2018 року воно було вкрадене. Перемо­жець одержить замовлення на виготовлення роботи, представленої на конкурс.

Коментарі закриті.