18 червня, 2020

Порошенко свідчив в суді проти Януковича

Петро Порошенко на засіданні Апеляційного суду Києва 15 червня. (Фото: Анжелика Руденко, krymr.org)

КИЇВ. – П’ятий президент України Петро Порошенко 15 червня на засіданні Апеляційного суду в Києві у справі про державну зраду експрезидента Віктора Януковича розповів, як народним депутатом їздив до Криму в 2014 році в період початку російської анексії і з ким там зустрічався. Про це повідомляє кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії з зали суду.

„Я особисто був у Криму – 27 і 28 лютого і особисто бачив російські війська, мав інформацію про те, що десантуються російські війська в аеропорту Симферополя”, – сказав П.Порошенко.

Він повідомив, що зустрічався з тодішнім головою парляменту Кри­му Володимиром Костян­тиновим, головою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим, тодішнім Пос­тій­ним представником виконувача обов’язків президента в Авто­номній республіці Крим Сергієм Куніциним та ще з низкою осіб. За словами П. Порошенка, зустрічі мали „консультаційний характер”.

У ході засідання суддя або відхиляв, або знімав більшість питань адвокатів В. Януковича, називаючи їх „неважливими, несуттєвими або такими, що не були в компетенції Порошенка”.

Допит П. Порошенка проведено за клопотанням захисту В. Януковича нібито „в зв’язку з неповним допитом у суді першої інстанції”.

„Під час анексії Криму в складі Збройних сил України було не більше ніж 20 відс. боєздатних частин і підрозділів, – сказав на засіданні суду П. Порошенко. – І це є результатом роботи Януковича. Армія не мала пального, акумуляторних батарей, одягу, бронежилетів”.

Він додав, що як депутат і п’ятий президент України ніколи не закликав до роззброєння Збройних сил, тому що „це і є державна зрада”.

Олександр Турчинов, який після втечі В. Януковича з України в 2014 році виконував обов’язки глави держави, ствердив, що під час анексії Криму Росією більше ніж 70 відс. українських військових на півострові перейшли на бік аґресора, а в українського Генштабу був відсутній плян контрзаходів.

24 січня 2019 року В. Януковича засудили до 13 років ув’язнення у справі про державну зраду. Водночас суд визнав колишнього президента невинним у посібництві в замаху на територіяльну цілісність та недоторканність України. Прокуратура просила засудити В. Януковича до 15 років позбавлення волі.

Адвокати подали скаргу на це рішення. 5 лютого захисники В. Яну­ковича також звернулися із заявою у Державне бюро розслідувань про нібито злочини представників влади. Серед списку перелічених у заяві осіб є і судді, що розглядали справу проти експрезидента.

Вирок у цій справі наразі не набув чинности, позаяк був оскаржений.

В. Янукович утік з України в лютому 2014 року після розстрілів на Майдані. Зараз він переховується в Росії.

 

ВВС

Коментарі закриті.