23 січня, 2019

Порошенко відкрив пам’ятник Липківському

Відкриття пам’ятника Митрополитові Василеві Липківському в Черкасах. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 18 січня біля будинку музичного училища ім. Семена Гулака-Артемовського, де колись містилася міська гімназія, у якій протягом викладав майбутній Митрополит Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) Василь Липківський відкрили йому пам’ятник. В урочистостях взяли участь Президент України Петро Порошенко та Митрополит Православної Церкви України Епіфаній. 

Церковний реформатор, видатний релігійний діяч В. Липківський народився на Черкащині, в селі Попудні (зараз Монастирищенський район). В 1921 році Перший Всеукраїнський церковний собор визнав примусовий перехід Київської Церкви до Московського Патріярхату. Тоді ж була проголошена УАПЦ, Митрополитом став В. Липківський. Та не судилось тоді українцям отримати незалежну церкву – радянська влада знищила УАПЦ та її служителів. 

„Ми здійснили мрію і завершили справу всього життя Василя Липківського – отримали Томос як визнання канонічности та самостійности Української Церкви“, – сказав П. Порошенко під час відкриття пам’ятника. 

Важливий для українців документ П. Порошенко привіз до Черкас: люди змогли побачити Томос під час відкриття пам’ятника. Згодом його виставили на загальний огляд у Свято-Троїцькому катедральному соборі.

На відкритті пам’ятника президент повідомив, що напередодні Верховна Рада ухвалила закон про правове вреґулювання переходу релігійних громад до церков.

Пам’ятник В. Липківському освятив Митрополит Епіфаній, який у своєму виступі сказав: „Ми зібралися, щоб вшанувати вашого земляка, великого українця Василя Липківського. Він мріяв про те, чого ми з вами спільно досягнули. І не лише він, а й ті сподвижники, які віддали життя за ідею мати свою незалежну Українську Церкву“. 

Митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан звернувся з подякою до президента за те, що Україна має свою єдину церкву, визнану в світі.

Присутній на заході Костянтин Липківський, внук митрополита, повідомив, що завершується підготування шеститомного видання проповідей Митрополита В. Липківського. 

Не дивлячись на морозну погоду, на відкриття пам’ятника прийшло кілька тисяч жителів Черкас та гостей міста. (Фото: Олександр Костирко)

Коментарі закриті.