26 квітня, 2019

Минуло п’ять років від початку війни

Хода в Черкасах на вшанування воїнів‚ полеглих на сході України. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 14 квітня в місті відзначили початок антитерористичної операції на сході України‚ яка переросла у війну‚ та вшанували загиблих захисників незалежности й борців за територіяльну цілісність держави від російської військової аґресії. 

На площі Богдана Хмельницького зібрались сім’ї загиблих, ветерани добровольчих батальйонів‚ Збройних Сил України, Національної ґвардії України та патріотичних формувань і колоною пройшли до Площі Слави.

У ці дні згадували залогу корабля „Черкаси“, якого шість днів атакували росіяни під час захоплення Криму і якому єдиному вдалося відстояти український стяг на машті і відмовитися від зради України.

З початком воєнних дій на сході першими туди вирушили воїни з Школи прикордонників на чолі з полковником Ігорем Момотом‚ разом з яким загинули Віталій Вінниченко, Микола Зайцев, Володимир Гречаний, Сергій Єпіфанов, Павло Лазаренко, Ігор Петрів та Сергій Лифар.

Віддали свої життя розвідники Ігор Бойко і Віталій Вергай, командири чіт розвідки Ярослав Чалий та Олександр Шаповал, полковник Головного управління розвідки Міністерства оборони України В’ячеслав Галва. На летовищі Донецька полягли капітан Олексій Панченко, старший лейтенант  Євгеній Подолянчук, боєць Андрій Терещенко.

Того дня пом’янули загиблих при виході із Іловайського котла, в боях під Маріюполем. Черкаси втратили на фронтах неоголошеної війни 28 своїх синів.

Учасники ходи поклали квіти до виставки з фотографіями загиблих біля Свято-Троїцького катедрального собору‚ передали обласному краєзнавчому музею бойовий прапор, який майорів в одній із найгарячіших точок фронту – на вежі шахти Бутівка. 

Військовий капелян, голова правління благодійного фонду „Час надії“ Лариса Когут відзначила рідних загиблих медалями „За незламність духу“ та „За заслуги“.

Коментарі закриті.