29 червня, 2018

Діє виставка картин Михайла Барабаша

НЮ-ЙОРК. – 24 травня у залі Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ) відкрили виставку картин художника Михайла Барабаша при численній участі особисто запрошених художником приятелів і знайомих. 

Виставку відкрив керуючий дискусійними вечорами НТШ Василь Махно‚ який представив М. Барабаша, який у Львові провів юнацькі роки і завершив студії мистецтва‚ а тепер проживає з родиною в Ню-Йорку. На виставці автор демонструє, в основному, твори урбаністичної тематики‚ у яких змістовно і цікаво поєднав Львів і Ню-Йорк.

Виставка художних праць М. Барабаша стала своєрідним відблиском колишнього розвитку динамічного мистецтва в Ню-Йорку‚ де діяли дві образотворчі організації – старші мистці і молоді адепти образотворчого мистецтва. Обидві двічі на рік улаштовували збірні виставки й вечори для професійного обговорення.

Серед старших слід згадати мистецтвознавців і теоретиків мистецтва Святослава Гординського, Антіна Малюцу. В колі старших мистців були Михайло Мороз, Микола Бутович, Петро Холодний, Микола Неділко, Яків Гніздовський, Едвард Козак, Михайло Черешньовский і багато інших. 

Серед молоді слід назвати модерніста і теоретика Юрія Соловія, поруч з яким були Арка Оленська-Петришин, Любослав Гуцалюк, Ярослава Ґеруляк, Ярослав Вижницький, Богдан Титла, Борис Пачовський, Богдан Певний, Зенон Онишкевич і багато інших.

На жаль, відходять творці мистецтва, але їхні твори залишаються у ґалеріях, музеях‚ нагадуючи про своїх творців. На цьому небосхилі образотворчого мистецтва відкрито виставку картин М. Барабаша, яка вписується у панораму мистецтва української діяспори.

М. Барабаш на виставці показав 31 картину різного формату‚ виконану різними засобами – олійними фарбами, ліноритом, літографією, кульковою ручкою і дереворізом. На картинах видно легку і вправну руку мистця, що проявляється у виразних штрихах ліній і у делікатних мазках пензля. Його спостережливе око спочиває на винятковиx історичниx спорудах У цьому жанрі на виставці є картини „Львів у ХІХ ст.“, „Львів у ХХ ст.“, „Древний Львів“, „Собор св. Юра у Львові“ і багато інших‚ з Ню-Йорку „Будинки на хмарочосах“, „Ню-Йоркські вертикалі“, „Надвечір’я в Ню-Йорку“, „Вид на міст Квінс-Боро“.

Коментарі закриті.