27 вересня, 2019

Вийшов каталог виставки ,,Українське коло: До сторіччя визвольних змагань, 1917-1921”

НЮ-ЙОРК. – Український Музей у Ню-Йорку повідомляє про випуск найновішого каталогу, ,,Українське коло: До сторіччя визвольних змагань, 1917-1921”, що супроводжує виставку під такою ж самою назвою. Каталог експозиції ,,Українського кола” – однієї з найбільш важливих виставок Українського Музею – це цінне джерело для тих, хто мали змогу побачити виставку, а вже зовсім необхідна для тих, хто такої нагоди не мали.

Запрошений куратор виставки – Юрій Савчук, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України, обізнано будує достовірну розповідь про визвольні змагання за незалежність України 100 років тому, базуючи її на захоплюючих артефактах, експонованих в ґалеріях, кожен з яких представлений в каталозі коротким описом.

Як свідчать історичні джерела, зовнішні сили постійно підривали місце України в світі під час політичної боротьби раннього ХХ ст. Ця виставка, разом з каталогом, унаочнюють незаперечні кроки України до державности у винятково складних обставинах у той час, і без сумніву становитимуть натхнення для істориків цього періоду. Матеріяли, котрі куратор виставки віднайшов, багато з яких були досі невідомі, допоможуть історикам глянути на цей період свіжим оком і авторитетно піддавати під сумнів статус кво, а то й фальшиві, інтерпретації цієї складної доби. З другого боку, пересічні відвідувачі та читачі зможуть любуватися експозицією новознайдених, інтриґуючих предметів, що підкреслюють існування України як незалежної держави серед сусідніх европейських країн раннього ХХ ст.

Ю. Савчук, який терпеливо досліджував колекції музеїв, архівів та інших установ у кількох країнах протягом останніх трьох років, зібрав вражаючий масив матеріялів – листи, дипломатичну кореспонденцію, різні пам’ятки війни, плякати, прапори, дизайни грошей, банківські цінні папери, малюнки національного гербу та військових уніформ, незліченні фотографії – всі вони підтверджують державотворчі процеси України, які дозріли в дуже короткому часі. У каталозі куратор майстерно накреслює розвиток української ідеї продовж тих критичних років, збагачуючи науку по темі та подаючи речеві докази на підтримку своїх досліджень.

Більшість експонованих об’єктів показано вперше, і виставочний каталог документує їх на майбутнє. Серед представлених артефактів знаходяться такі раритети як: Ратифікаційна грамота Берестейського мирного договору 9 лютого 1918 року між урядом України та Центральними державами (Болгарія, Австро-Угорщина, Німеччина й Туреччина); особисті пам’ятки історичних постатей – Симона Петлюри та Володимира Винниченка; срібний поховальний вінок на честь Січових Стрільців, що загинули в антигетьманському повстанні 1918 року; ручка американського Президента Вудро Вільсона, якою він підписав Деклярацію про ,,Український день” у квітні 1917 року; державні документи, що засвідчують намагання України вступити до Ліґи Націй; державна печатка Української Центральної Ради та Велика печатка Української Народної Республіки; літографські камені для друку 1,000 карбованців у 1918 році.

Спираючись на велике число авторів окремих текстів у каталозі (34, щоб бути точним), куратор Ю. Савчук зібрав знання кваліфікованих експертів – істориків, кураторів, бібліотекарів, архівістів та дослідників. Тридцять сім інституцій із п’яти країн – Болгарії, Польщі, Швайцарії, України та Сполучених Штатів Америки, позичили експонати на виставку (тут треба згадати, що перша ітерація ,,Українського кола” в Києві в 2018 рoці включала об’єкти з Польщі, які не були присутні на виставці в Ню-Йорку).

Імпозантний, двомовний, 312-стор. каталог – в доступній ціні – 39 дол., включає вступ авторства Ю. Савчука, декілька передмов, кольорові фотографії всіх експонатів з описами і докладною інформацією про контекст виставлених предметів, та багато історичних фотографій. Дизайнером каталогу і самої виставки є Володимир Таран. Каталог ,,Українське коло: До сторіччя визвольних змагань, 1917-1921” є виданням Українського Музею, і його публікація стала можливою завдяки підтримки Посольства України в США, програми Фулбрайт в Україні, адміністрована Інститутом Міжнародної Освіти, Федеральної Кредитової Кооперативи Самопоміч у Ню-Йорку а також завдяки підтримці численних спонзорів.

Виставка закривається 29 вересня– це останній день, в якому відвідувачі зможуть її оглянути. Раз всі експонати буде стягено, музейники їх уважно запакують і повернуть до інституційних та приватних власників. Якщо хтось пропустив цю важливу виставку, її каталог дасть їм нагоду схопити її суть і зануритись в історичних подіях, до яких відносяться ілюстрації експонованих об’єктів.

Каталог ,,Українське коло: До сторіччя визвольних змагань, 1917-1921” (39 дол., м’яка обкладинка) можна придбати на вебсторінці www.ukrainianmuseum.org або телефонічно, 212-228-0110.

 

Український Музей

Коментарі закриті.