13 лютого, 2020

Іван Пулюй винайшов Х-випромінювання

Іван Пулюй (1845-1918) здійснив світове відкриття: відкрив Х-промені, які несправедливо назвали рент­ґенівськими. Над ними він працював не один рік. Його дослідження про катодні та Х-промені опубліковано у його наукових працях „Матеріял випромінюючих електродів‚ „Проме­невий електродний матеріял і так званий четвертий стан речовини“ та інших. У останніх двох публікаціях Х-випромінювання названо „рент­ґе­нівським“.

Завдяки своєму спеціяльному винаходові, що його згодом назвали „трубка Пулюя“, він зафіксував 1886 року в Празі Х-промені на 14 років раніше від німецького фізика Віль­гель­ма Конрада Рентґена (1845-1923), який став лавреатом першої із фізики Нобелівської премії (1901).

Американські лікарі брати Едвін і Ґілман Фрост вперше діягностували перелом зап’ястя у 14-річного па­цієн­та Едді Маккарті з допомогою Х-променів. Цей досвід вони описали у наукових виданнях із зазначенням, що використовували лямпу І. Пулюя. Перша у світі Х-грама цілого орга­ніз­му людини (дитини) була зроблена І. Пулюєм в лютому 1896 року.

Є версійні міркування про те, що авторство „променів“ І. Пулюя при­писали В. Рентґенові лише тому, що цей винахід не був вчасно запан­тен­тований (і навіть задокументований). І. Пулюй засмутився і не раз із болем повторював: „Ці рурки – мої!“. Празька газета „Bohemia“ 11 січня 1896 року опублікувала статтю про відкриття В. Рентґена.

Син І. Пулюя – Олександер так описував реакцію батька на це повідомлення: „Батько прочитав звістку про відкриття Рент­ґена, лежачи ще в ліжку. Зірвав­шись із ліжка і обхопивши голову руками, він раз від разу вигукував: „Моя лям­па! Моя лямпа!“. І. Пулюй тер­міново надіслав В. Рентґенові листа із про­ханням відповісти: чи використо­вувалася його лямпа в експеримен­тах. Відповіді він так і не отримав. Коли В. Рентґенові вручали Нобелів­ську премію, він ухилявся від пояс­нення природи свого відкриття‚ а в заповіті розпорядився знищити всі свої записи стосовно Х-променів, що й було зроблено. Напрошується простий висновок: В. Рентґен поцу­пив відкриття І. Пулюя.

А тепер історико-науковий екс­курс. 1896 рік для вченого був особ­ливим. Коли він провів фундамен­тальні дослідження природи і влас­тивостей щойно відкритих ним же Х-променів, то результати опублі­кував у „Доповідях Віденської ака­демії наук“. Досі триває суперечка  про відкриття Х-променів. Якщо В. Рентґена знає нині весь світ, то ім’я І. Пулюя щойно повертається із забуття. На думку науковців, внесок В. Рентґена у дослідження Х-променів є явно завищеним, бо він надавав значення тільки фактам, а не їх поясненню. І як не дивно, певний час він заперечував вивчення механізму явищ, зокрема й нововідкритих променів. А І. Пулюй досліджував глибше – саме причини явища на атомно-молекулярному рівні.

У книзі „Історія фізики“ д-р Павло Кудрявцев зазначає: „Нев­дала гіпотеза Рентґена була разом із тим свідченням хиб­ности його теоретичного мислення, схильного до однобічного емпіризму. Тонкий і вмілий експериментатор, Рентґен не виявив нахилу до пошуків нового, як не парадоксально це звучить стосовно автора одного з найбільших у житті фізики нових відкриттів“.

Автор енциклопедичних дослі­джень (зокрема „100 видатних імен України“) Ігор Шаров зазначив, що дослідники наукових здобутків І. Пулюя стверджують, що вже через півтора місяця від першого пові­домлення В. Рентґена і до появи його нової статті – І. Пулюй подав другу ґрунтовну працю, присвячену вив­ченню Х-променів, яка містила значно глибші, порівняно з В. Рент­ґеном, результати про природу та механізми виникнення цих променів. І. Пу­люєві Х-грами мали вищу якість, аніж В. Рентґенові, тривалий час ли­ша­лися неперевершеними за тех­нікою виконання. І. Пулюй зробив перший знімок повного людського кістяка.

На думку історика і письменника Юрія Гривняка (1912-1992), який написав книгу „Проф. д-р Іван Пулюй – винахідник променів Х“ (Лондон, 1971), В. Рентґен познайомився з І. Пулюєм під час роботи в лябораторії відомого німецького фізика Авґуста Кундта (1830-1894) і провадив досліди з катодними трубками під впливом винаходів І. Пулюя. Чи не тут бере початок „випадкове“ від­криття?

Гельмут Ліндер у книзі „Картини сучасної фізики“ (Санкт-Петербурґ, 1977) підкреслює: шлях, яким В. Рентґен прийшов до свого відкриття, є загадковим. Дослідники життя та  діяльности В. Рентґена не залишили поза увагою і такий факт, пов’язаний з відкриттям Х-променів: працюючи в лябораторії, він перебував у повній ізоляції від зовнішнього світу, записи про свої спостереження тримав у таємниці і заповідав спалити зразу після смерти, що й було зроблено.

І. Пулюй розробив рурку, окремий вид анода – антикатод – і посвятив у свої досліди із катодною лямпою сербського студента Ніколу Теслу і німця В. Рентґена. Вони тоді разом працювали у фізичному кабінеті уже згадуваного вченого, професора А. Кундта. І. Пулюй показав дію цих Х-променів (1895), а В. Рентґен пов­торив досліди і у січні 1896 року виступив із публічною доповіддю про Х-промені, продемонстрував знімки. Саме ця сенсаційність, піді­гріта газетярами, зіграла вирішальну ролю у присудженні саме В. Рент­ґе­нові Нобелівської премії. Опираю­чись на досліди своїх попередників у галузі газорозрядних процесів, В. Рентґен ніколи не згадував І. Пулюя чи його знамениту трубку – основу відкриття, хоч вони у той час були добре відомі серед науковців. Навіть у передбачуваній процедурою „Но­белівській лекціії“, у якій лав­реати викладають суть свого від­криття, він промовчав. І це не ви­пад­ково. Навпаки, він утаємничував всю свою діяльність. На дослідників діяльности І. Пулюя ще чекають нові знахідки‚ зокрема переклади його праць та матеріялів з Віденського й інших архівів. Та вже й нині достатньо незаперечних фактів, щоб вважати І. Пулюя основоположником науки про Х-промені.

Це, зокрема, визнав і знаменитий німецький та американський фізик Альберт Айнштайн (згодом лавреат Нобелівської премії), який був знайомий із українським вченим і  написав листа І. Пулюю: „Не можу Вас нічим утішити: що сталося – не змінити. Хай залишається при Вас сатисфакція що й Ви вклали свою частку в епохальне відкриття. Хіба цього мало? А коли на тверезий розум, то все має логіку. Хто стоїть за Вами, русинами, – яка культура, які акції? Прикро Вам це слухати, та куди дінешся від своєї долі? А за Рент­ґеном – уся Европа“. І. Пулюй відразу ж відповів: „Що має статися – станеться обов’язково, і те, що від­бу­деться, буде найкращим, тому що така воля Господня!“

Життя І. Пулюя обірвалось у Празі 31 січня 1918 року, поховали його на празькому цвинтарі, де згодом поруч була похована і його дружина Ка­терина, талановита піяністка (1863-1945).

 

Валентин В. Бугрим – академік‚ доктор філософії, історик науки‚ Київ.

Коментарі закриті.