6 жовтня, 2017

Конференція в Ню-Йорку розглянула досягнення СКУ та української діяспори

На конференції ,,СКУ в 50 років і далі: Північноамериканський вектор” Президент УККА Андрій Футей (зліва) i Президент Конґресу Українців Канади Павло Ґрод. (Фото: Ірена Реєнт Савіяно)

НЮ-ЙОРК. – 16 вересня в Принстонському університетському клюбі в Ню-Йорку пройшли конференція ,,СКУ в 50 років і далі: Північноамериканський вектор” та ювілейний бенкет, присвячені 50-літтю Світового Конґресу Українців (СКУ).

Організована складовою організацією СКУ, Українським Конґресовим Комітетом Америки (УККА), одноденна конференція, координатором та модератором якої був д-р Володимир Зарицький, голова Світової Наукової Ради при СКУ, стала однією з серії конференцій, присвячених розглядові досягнень СКУ та української діяспори з метою накреслення курсу СКУ на майбутнє.

Учасників привітав Постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй (ООН) Володимир Єльченко, який відзначив багатолітній внесок СКУ в підтримку України та його зусилля в рамках ООН.

Президент СКУ Евген Чолій виступив з вітальним словом на тему ,,Світовий Конґрес Українців у 50 років – Висвітлюючи найвищі досягнення” під час вступної сесії під головуванням Генерального секретаря СКУ Стефана Романіва.

Протягом дня пройшли чотири панельні дискусії, які представили різні аспекти діяльности СКУ.

Перший Посол США в Україні Роман Попадюк.

Перший Посол США в Україні Роман Попадюк.

Перша панельна дискусія була присвячена темі ,,Здійснюючи зусилля для покращення відносин США-Україна та Канада-Україна”. Її модератором була Рома Гадзевич, головний редактор тижневиків ,,Свобода” та ,,The Ukrainian Weekly”. Панелісти, Президент УККА Андрій Футей, Президент Конґресу Українців Канади Павло Ґрод та перший Посол США в Україні Роман Попадюк, наголосили в своїх виступах на сильних сторонах складових організацій СКУ в Північній Америці щодо залучення проводів Канади та США до ініціятив на підтримку України, її територіяльної цілісности та її народу.

Посол України в США Валерій Чалий.

Посол України в США Валерій Чалий.

Друга панельна дискусія, модератором якої була Тамара Олексій, голова Світової Ради СКУ з питань ООН, працювала над темою ,,Висвітлюючи зусилля Світового Конґресу Українців у Організації Об’єднаних Націй”. Панелісти, колишні Постійні представники України при ООН Валерій Кучинський та Юрій Сергеєв, Президент Світової Федерації Українських Жіночих Організацій Орися Сушко та виконуючий обов’язки Голови Ради Українських Державницьких Організацій Світу Борис Потапенко, зосередилися на минулому СКУ,  поділилися своїми поглядами на його подальшу ролю в посиленні позиції України та наголосили на важливості ширшого залучення українських неурядових організацій до діяльности в рамках ООН.

Катерина Ющенко, колишня перша лейді України.

Катерина Ющенко, колишня перша лейді України.

Третя панельна дискусія, модератором якої був Віктор Гетьманчук, директор гуманітарних ініціятив СКУ, запропонувала учасникам обговорити величезну працю, яка ведеться на підтримку соціяльних потреб українського населення, а також розглянула діяльність діяспори на підтримку людських прав українців у всьому світі. Панелісти, Президент Злученого Українського Американського Допомогового Комітету Лариса Кий, виконуючий обов’язки Директора гуманітарної ініціятиви СКУ ,,Захист патріотів” Марко Супрун та колишній Старший радник Гельсінкської комісії в Конґресі США Орест Дейчаківський, виступили на тему ,,Аналізуючи зусилля СКУ в сферах гуманітарної допомоги, суспільної служби, людських прав”.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак.

Завершальною була четверта панельна дискусія під назвою ,,Аналізуючи зусилля СКУ в культурній, інформаційній, освітній сферах”, модератором якої була Ірина Мицак, голова Світової Ради засобів масової інформації при СКУ. Зосередивши увагу на специфічних сферах діяльности серед громад української діяспори, панелісти, колишній Президент Українського Музею в Ню‑Йорку Рената Голод, Заступник Директора Українського Наукового Iнституту Гарвардського Університету Любомир Гайда та Директор УККА з комунікації і засобів масової інформації Андрій Добрянський, висвітлили досягнення північноамериканських українських громад, які насамперед поділяють українську ідентичність з різними народами світу.

Президент СКУ в 1998-2008 роках Аскольд Лозинський.

Президент СКУ в 1998-2008 роках Аскольд Лозинський.

Гостем конференції був Посол України в США Валерій Чалий, який виступив під час робочого обіду на тему ,,Чому вільна, стабільна і процвітаюча Україна має значення для США”. Посол пригадав гостям нинішню ролю України, яка не лише відстоює свою територіяльну цілісність від аґресії Російської Федерації, але й захищає безпеку і стабільність Европи та світу. Сесію очолив суддя Федерального суду претензій США Богдан Футей.

Заключне слово мав Президент СКУ в 1998-2008 роках Аскольд Лозинський. Виступаючи на тему ,,Світовий Конґрес Українців: дивлячись у майбутнє – Чого очікувати в наступні 50 років”, А. Лозинський наголосив, що СКУ, незалежно від розвитку політичних подій як минулого, так і майбутнього, був, є і завжди повинен залишатись совістю українського народу.

Після конференції відбувся святочний бенкет, на якому було двоє виступаючих.

Катерина Ющенко, колишня перша лейді України, представила ролю діяспори у допомозі українському народові щодо зміцнення суверенітету та демократії в Україні.

Другим виступаючим був Василь Грицак, голова Служби безпеки України. Він розповів гостям про жертовність українських чоловіків і жінок на передній лінії гібридної війни з Російською Федерацією та про жертовність їхніх сімей, наголосивши на необхідності активізувати зусилля, спрямовані на припинення цієї війни. Відзначивши внесок української діяспори в підтримку територіяльної цілісности України, голова СБУ нагородив грамотами наступних осіб: Е. Чолія, С. Романіва, П. Ґрода, А. Футея, В. Зарицького та Б. Потапенка.

З вітальним словом на бенкеті виступили Посол В. Чалий, Е. Чолій, А. Футей, П. Ґрод та А. Лозинський. Ведучим був Екзекутивний заступник президента УККА Михайло Савків.

З нагоди 50-ліття СКУ свої пожертви на його адресу зробили Федеральна Кредитова Кооператива ,,СУМА”, Йонкерс, та Фундація ,,Самопоміч” Української Американської Федеральної Кредитної Спілки ,,Самопоміч”, Чикаґо.

Конференцію та бенкет зорганізував Координаційний комітет з участю Екзекутивного координатора Т. Олексій, адміністративних координаторів А. Добрянського, Миколи Грицьковича і Лесі Орач та координатора програм д-ра В. Зарицького.

„Світовий Конґрес Українців висловлює подяку Українському Конґресовому Комітету Америки та Координаційному комітету за успішні заходи з нагоди 50-ліття СКУ в місті, де СКУ був заснований, а також усій українській американській громаді за рішучу підтримку та відданість інтересам українського народу в усьому світі,” – заявив Президент СКУ Е. Чолій.

Президент СКУ Евген Чолій (зліва) та координатор конференції д-р Володимир Зарицький (праворуч) з учасниками святкування 50-ліття СКУ.

Президент СКУ Евген Чолій (зліва) та координатор конференції д-р Володимир Зарицький (праворуч) з учасниками святкування 50-ліття СКУ.

Коментарі закриті.