18 червня, 2020

Понад 100 ляльок показали в Чигирині

Ляльки-мотанки з виставки в Чигирині. (Фото: Олександр Костирко)

ЧИГИРИН, Черкаська область. – Забуті українські іграшки та колекцію народних ляльок-мотанок України та світу зібрали працівниці музею Богдана Хмельницького у Чигирині. Так відроджують народні традиції, розповідає завідувачка музеє Ольга Піскун. Погратися такими забавками зможуть і відвідувачі.

„Народних ляльок з дітьми та посудом, у національному та повсякденному вбранні, вінках та очіпках у музеї більше сотні. Сюди їх надіслали 19 українських майстринь, з Норвегії, Німеччини та Португалії”, – розповіла наукова співробітниця музею Людмила Харченко. Темношкіру ляльку Надійну привезли із Пів­денної Африки.

Ляльки-мотанки з виставки в Чигирині. (Фото: Олександр Костирко)

Ще одна – з окупованого у Луган­ській області міста Довжанська. Свою ляльку майстриня одягла в українське вбрання. В листі працівницям музею пояснила, що там, де вона мешкає, українські традиції підтримувати важко.

Виставку готували два місяці. Її присвятили розстріляному в 1938 році суботівському священникові та етнографові, авторові книги про дитячі народні ігри та власнику колекції народних ляльок Маркові Грушевському, який одним із перших досліджував українську іграшку.

У музеї є дзиґа, зроблена з веретена, коник із сіна, цимбали з очерету, дерев’яний візок для іграшок та вуркало. Ці забавки у своїй книзі описав М. Грушевський. За його ескізами працівники музею самі зробили іграшки, аби відродити про них пам’ять.

Ляльки-мотанки з виставки в Чигирині. (Фото: Олександр Костирко)

Коментарі закриті.