26 березня, 2020

Відійшла у вічність голова Фундації Галина Воскобійник

Св. п. Галина Воскобійник.

Голова Фундації ім. Івана Багря­ного Галина Воскобійник померла 6 січня в Стейт-Каледжі‚ Пенсильванія. Поховали її 11 січня обіч чоловіка Олексія Воскобійника, на українському кладовищі в Савт Бавнд Бруку‚ Ню-Джерзі.

Народилася вона 27 лютого 1930 року в селі 3оря, Божедарівського району, Дніпропетровської области‚ у родині Оксани та Івана Дроботів. У 1943 році родина еміґрувала до Німеч­чини, де Галина Дробот закінчила гімназію й одружилася з О. Вос­кобійником. У 1950 році сім’я переїхала до Канади, а 1956 році – до США.

3 1961 року Г. Воскобійник почала працювати у будівельній фірмі, яку започаткувала з чоловіком. Мали четверо дітей, але два сини трагічно загинули ще за життя батьків. Г. Воскобійник була членкою Союзу Українок Америки у Філядельфії, Українського Музею в Ню-Йорку та Українського Інституту Америки.

В 1975 році було створено Фун­дацію ім. Івана Багряного й її вибрано першою головою фундації, яку вона очолювала з 1975 до 1982 року, а пізніше була членкою управи й знову очолювала фундацію в 2003-2004 роках та після смерти голови фундацїї Анатолія Лисого знову стала головою фундації в 2008 році й очолювала її до січня цього року. Фундацію тепер очолює заступниця голови Віра Боднарук, яка є також головою Товариства Української Мови.

Коли Україна стала незалежною державою у 1992 році‚ Воскобійники почали фінансово підтримувати українських студентів і викладачів Пенсильванського університету і Національного аґрарного університету в Києві.

У 1997 році напередодні Всесвіт­нього форуму українців Г. Воскобій­ник отримала нагороду від Прези­дента України Леоніда Кучми за активну участь у розбудові економіки й духовному відродженні України.

Патріярх України Філарет нагородив її медалею св. Володимира за постійний вклад в культурний розвиток України. Вічна їй пам’ять!

Коментарі закриті.