28 вересня, 2018

Видано бібліографічний покажчик часопису „Нові дні“

Сергій Козак. „Нові дні“ на берегах Онтаріо: бібліографічний покажчик змісту журналу „Нові дні“ (1950-1997. Канада)“. Київ. „Літературна Україна“. 2015. 587 стор.

Покажчики змісту періодичних видань – незамінна складова у дослідженні не тільки української еміґраційної періодики, а й різних аспектів життя та творчости письменників, науковців, філософів, мистців, чия діяльність була маловідомою через ідеологічні, політичні, суспільні чинники. Привертає увагу дослідників і є незамінним для науковців бібліографічний покажчик змісту часопису „Нові дні“. Це унікальна праця знаного дослідника української діяспори, журналіста, літературознавця Сергія Козака. Її назва – „Нові дні“ на берегах Онтаріо“. Побачила світ вона у Києві завдяки Фундації ім. Івана Багряного.

„Нові дні“ – часопис з майже півстолітньою історією, виходив у Торонто з 1950 до 1997 року. Випущено 573 числа. На його сторінках – тисячі непересічних публікацій сотень авторів‚ у яких відображено культурне, суспільне, громадсько-політичне життя українців усього світу. Характерні особливості журналу: ґрунтовність, вичерпність, політична та конфесійна (в рамках християнства) незаанґажованість.

Проявом справжнього патріотизму є те, що, не зважаючи на відсутність державної підтримки, на труднощі видавничої справи, часопис тривалий час тримався на хвилі культурного, духовного і більш того – всебічного збагачення українців за межами своєї Батьківщини.

Засновником часопису, носієм ідеї „універсального журналу, який би не належав партіям, відзначався вільністю думки“ та головним редактором до 1969 року був Петро Волиняк (Чечет). Після нього редакторами були у 1970-1976 роках Дмитро Кислиця (Ієвлів), у 1977 році Вадим Сварог (Балах). Ще одна важлива постать в житті журналу – Мар’ян Дальній (Горгота) – редактор часопису з 1978 до 1997 року, який доклав багато зусиль до продовження життя видання.

Позитивним є те, що часопис досить широко представлений у фондах Національної бібліотеки України ім. Володимира Вернадського.

Побудова покажчика: передмова (Михайло Слабошпицький)‚ вступне слово (Олексій Коновал)‚ від автора (Сергій Козак)‚ роки та числа журналів (детальний зміст чисел журналу викладено в хронологічній послідовності)‚ пояснення скорочень назв установ, об’єднань, періодичних видань‚ покажчик імен.

Покажчик часопису „Нові дні“ можна замовити за електронною адресою: [email protected].

Павло Штих – науковий співробітник Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, Київ.

Коментарі закриті.