13 лютого, 2020

Вивчаємо історію закордонного українства

Історія світового українства вик­ликає неабияке зацікавлення не лише серед професійних дослідників, а й у молоді. Вивчення багато­гран­ного феномену української діяспори дозволяє урізноманітнити сучасний освітній процес та уможливлює ви­ховання молодого покоління на висо­ких цінностях, які властиві пред­ставникам українців закор­доння.

Надзвичайно корисним є проєкт Інституту досліджень української діяспори ім. проф. Любомира Винара Національного університету „Ост­розька академія“ (ініціятори проф. Алла Атаманенко, д-р Ірина Рибачок, Назар Мартинюк) „Нашого цвіту – по всьому світу“. Він дотичний до вив­чення найкращих здобутків нашої діяспори в культурі, мистецтві, підготування досліджень учнів, які, цілком можливо, в подальшому бажатимуть продовжувати цей напрямок наукових студій.

У рамках проєкту проводяться цікаві зустрічі із змістовними вис­тупами працівників інституту перед педагогами й юними допитливими школярами, з’являються спільні публікації на сторінках преси та збір­ників науково-методичних ма­те­ріялів. Одним із останніх ре­зуль­татів спільної роботи стала публікація матеріялів про життєвий й творчий шлях відомого скульптора Лео Мола (Лева Молодожанина).

Іншим цінним напрямком в проєк­ті стало те, що діти за перемоги в конкурсах, присвячених вивченню української діяспори, отримали в дар дуже цікаві та змістовні книги Нау­кового Товариства ім. Шевченка в Америці, які свого часу це потужне наукове об’єднання передало інс­титутові для поширення та попу­ля­ризації в Україні.

Молодь та вчителі вдячні закор­донним українцям за їхній значний внесок в процеси державотворення нашої України-неньки. Окрему по­дя­ку адресуємо Інститутові дос­лі­джень української діяспори Ост­розької академії, який очолює проф. А. Ата­маненко, за те, що у вирі важ­ливих та серйозних видавничих проєктів та організації наукових форумів, інститут дбає, щоб школярі знали про своїх земляків, які проживають далеко за межами своєї країни.

Сердечно дякуємо й високопо­важній редакції газети „Свобода“ за можливість доторкнутись до кар­тини життя української діяспори та змогу публікуватись на сторінках улюбленого багатьма видання.

 

Тетяна Приймак,
вчитель-методист,
Полонне, Хмельницька область

Коментарі закриті.