7 липня, 2016

XІХ Світовий Конґрес СУМ відбувся в Ню-Джерзі

Національні прапори країн, у яких діє СУМ.

ВИПАНІ, Ню-Джерзі. – 9-12 червня в Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі відбувся XІХ Світовий Конґрес Спілки Української Молоді (СУМ), у якому взяли участь 59 делеґатів з Австралії, Великобританії, Канади, Німеччини, США та України. Не змогли прибути делеґати з Арґентини, Франції, Бельгії та Естонії.

Конґрес проходив під сумівським гаслом 2016 року „Україна починається з тебе!“ і відзначав 20-річчя прийняття Конституції України, 25-річчя проголошення Незалежности України, 30-річчя Чорнобильської трагедії, 70-річчя відновлення СУМ в діяспорі та інші річниці.

Голова СУМ в Америці Юрій Микитин привітав присутніх, а голова Світової Управи СУМ Петро Дума відкрив конґрес.

Конґрес розпочався Молебнем до Матері Божої, співанням „Боже Великий“, внесенням прапорів, співом сумівського гимну.  Делеґати хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх сумівців, які впродовж останніх п’яти років відійшли у вічність: колишнього голову Центральної Управи СУМ Євгена Гановського, колишнього голову Крайової Управи (КУ) СУМ в Америці та члена світових органів СУМ Мирослава Шміґеля, полеглих на війні в Україні Євгена Войцехівського та Віталія Волкотруба.

В перший день було заслухано звіти членів Світової Управи, голів Світової контрольної комісії та Світового товариського суду. За визначну працю на світовому та крайових рівнях було урочисто надано IV ступінь Суспільника голові Крайової управи СУМ в Америці Ю. Микитинові. Також було оголошено про відзначення IV ступенем Суспільника Романа Захаряка з Австралії.

Учасники XIX Світового Конґресу СУМ. (Фото: Павло Фіґоль)

Учасники XIX Світового Конґресу СУМ. (Фото: Павло Фіґоль)

У цей же день було представлено проєкти сумівських одностроїв, які підготували Крайові Управи СУМ в Америці та Україні, а також відбулася праця в комісіях, яка тривала наступні два дні.

11 червня, з участю понад 200 осіб, відбувся святковий бенкет, який відкрив Ю. Микитин. Вели програму Леся Гаргай і Михайло Козюпа.

Юнацтво внесло сумівські та державні прапори країн, де діє СУМ, а капелян СУМ в Америці о. Ігор Міджак провів спільну молитву.

У бенкеті участь взяли численні представники церковного, політичного та громадсько-суспільного життя. Учасників конґресу вітали президент Українського Конґресового Комітету Америки (УККА) Тамара Олексій, голова Головної Пластової Булави Марта Кузьмович, представник Крайової Пластової Старшини Ліда Мочула, голова Осередку СУМ у Випані Мирон Биц.

Член Дирекції Фундації „Спадщина” Першого щадничого банку „Певність” в Чикаґо Христя Верещак зложила дар для розбудови СУМ.

Виступили з привітами та фінансовими пожертвами для розбудови СУМ представники Кредитової Кооперативи СУМА в Йонкерсі Орест Козіцький та Української Національної Кредитівки Степан Качурак,  директор Філії Української Американської Кредитової Кооперативи „Самопоміч“ М. Козюпа.

На бенкеті зачитано привіти від Патріярха Української Греко-Католицької Церкви Святослава, Митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Макарія, голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Міністерства молоді та спорту України, Посла України в США Валерія Чалого та Представника України в ООН Володимира Єльченка, від Проводу ОУН, Світового Конґресу Українців та інші.

Головну доповідь „Розпізнати в нашому минулому знаки нашого майбутнього“ виголосив заступник голови КУ СУМ в Україні, історик та публіцист Святослав Липовецький.

Мистецьку програму представило Юнацтво Осередку СУМ у Випані під проводом головної виховниці Роксолани Лещук. Після бенкету делеґати і гості забавлялись до пізної ночі під звуки оркестри „Світанок“.

Впродовж бенкету тривав „тихий авкціон“, на якому були представлені твори мистецтва й друковані видання.

12 червня Літургію відслужив о. парох Степан Білик в церкві св. Івана Хрестителя у Випані. Праця продовжилася зачитанням та затвердженням звітів комісій. Конґрес прийняв ряд резолюцій, постанов і напрямних праці на наступні п’ять років.

Конґрес обрав світові органи СУМ на 2016-2021 роки. Світову Управу СУМ очолив Андрій Бігун (США), Контрольну комісію – Галя Головка (Канада), Світовий товариський суд – Зоряна Ковбаснюк (США). До складу Світової Управи увійшли голови Крайових Управ СУМ: Адам Яртим – Австралія, Христя Павлишин – Арґентина, Мирослава Фінів – Бельгія, Зенон Фінів  – Великобританія, Володимир Паламар – Естонія, Тамара Татарин – Канада, Наталя Ситник – Німеччина, Ю. Микитин – США, Юрій Іляш – Україна, Іван Пастернак – Франція.

Х. Верещак оголосила конґрес завершеним.

Президія Світового
Конґресу СУМ

Коментарі закриті.