17 лютого, 2017

Mузей Майдану має 2,000 експонатів, але не має власного приміщення 

На засіданні конкурсної комісії обрано нового генерального директора Національного меморіяльного комплексу Героїв „Небесної сотні“ – Музею Революції Гідности. На прес-конференції 21 січня представили директора музею. Ним став відомий музейник Ігор Пошивайло — голова громадської організації „Музей Майдану“. На фото: Учасники прес-конференції (зліва): І. Пошивайло, Володимир В’ятрович, Олександра Бакланова, Василь Рожко. (Фото: Музей Революції Гідности)

КИЇВ. – Протягом 2016 року музей Революції Гідности отримав статус національного, свою команду, керівника, фінансування на 2017 рік, розробив стратегію дій на наступні п’ять років, подав дві заявки на ґрант від Посольства США. Команда брала участь у конференціях і дискусіях, продовжувала наукову діяльність та  здійснила близько 40 заходів і проєктів.

Робота над створенням музею почалася ще у 2014 році зусиллями активістів. У 2015 році Кабінет Міністрів видав розпорядження про створення державного музею. Дотепер у музеї зібрано близько 2,000 експонатів, але власного приміщення немає.

Про це розповіли 24 січня генеральний директор Національного меморіяльного комплексу героїв „Небесної сотні“ – Музею Революції Гідности Ігор Пошивайло та голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович під час прес-брифінґу в Українському кризовому медія-центрі.

Простір для запитань і діялогу

„Музей Майдану співавтори ініціятиви бачать не як простір готових відповідей, а як простір складних запитань, на які людина, яка потрапляє у нього, мусить знайти свої відповіді”, – зазначив Олександр Зінченко, член ініціятиви ,,Музей Майдану-Музей Свободи”.

,,Пам’ять потребує нових форм, які були б важливі не лише для родин загиблих і учасників тих подій, але для ширшої авдиторії і майбутніх поколінь, які б продовжили утвердження тих цінностей, за які загинули герої „Небесної сотні“. Головна наша ідея – не давати готових відповідей, не нав’язувати стереотипи і кліше, а заохочувати до переосмислення і діялогу”, – наголосив І. Пошивайло.

Для пошуку цих нових форм продовжують спілкуватися з колеґами з-за кордону, зокрема, з Польщі. На думку О. Зінченка, таким вдалим прикладом є Европейський центр солідарности у Ґданську.

„В організаційній структурі музею буде три основні напрямки – меморіял героїв, музей Майдану і Дім свободи – умовна назва для громадського простору, дискусійного майданчика, простір для здійснення ініціятив”, – уточнив І. Пошивайло.

Нагальна потреба 

Нагальною проблемою залишається відсутність власного приміщення. Найкращим місцем для музею вважають ділянку на вул. Інститутській 3/5. Під час промови до Дня гідности Президент Петро Порошенко пообіцяв, що майбутній музей знаходитиметься на Інститутській.

„Висловлюю окрему подяку президентові за це політичне рішення. Я усіма силами допомагатиму сам і закликатиму усіх долучатися до подальшого просування виділення землі і приміщення для тимчасового музею, доки буде йти будівництво”, – зазначив Ігор Гурик, представник родин героїв „Небесної сотні“, голова правління фонду ,,Майдан Гідности”.

І. Пошивайло зазначив, що це питання мають розглядати на засіданні комісії Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Проєкти команди музею

Ігор Пошивайло. (Фото: Музей Революції Гідности)

Ігор Пошивайло. (Фото: Музей Революції Гідности)

І. Пошивайло розповів, що протягом року команда музею взяла участь у низці конференцій та круглих столів, у тому числі у США та Великобританії, організувала 10 виставок. Це, серед інших, проєкт ,,Відважні” в Українському домі та участь у варшавському бієнале ,,Poster Remediated”. Також започаткували серію екскурсій пам’ятними місцями Революції Гідности, спільно з Інститутом національної пам’яті розробляють відповідний путівник.

У пам’ятних місцях Революції Гідности – перед Українським домом, на Михайлівській площі, на Майдані, на місці „йолки“, вгорі на Алеї героїв „Небесної сотні“ та біля КМДА – встановили шість інформаційних експонатів. ,,Це коротка інформація про події двома мовами, мапа подій на початок лютого 2014 року і словник Революції Гідности,  а також живі спогади учасників подій. На звороті – найцінніші експонати, які стосуються цього місця”, – зазначив І. Пошивайло.

Також команда музею Майдану підготувала документацію на пам’ятки у міському просторі Території гідности, для того, щоб їм надали статус пам’яток національного значення. Продовжуються дослідження хронології подій Майдану та збір свідчень.

Коментарі закриті.