13 квітня, 2016

Freedom House: якщо Україна зможе подолати свої проблеми – надихне інших 

Україна має шанс стати найяскравішим прикладом успіху демократії на пострадянському просторі, вважає правозахисна організація Freedom House. Її експерти покладають великі надії на витривалість та прагнення українців до свободи і добробуту. Новий звіт організації про ситуацію у Східній Eвропі та Евразії загалом досить похмурий: вплив економічної рецесії, криза з біженцями у Европі та наступ на демократію в Росії створюють серйозні проблеми для багатьох країн, кажуть у Freedom House.

Україна за такими показниками, як рівень корупції, незалежности судочинства та ефективности урядування дуже відстає у рейтинґах, вибудуваних дослідниками Freedom House. Але є підстави для сподівань, каже представник організації Нейт Шенкан.

„Україна демонструє дуже позитивні показники у багатьох аспектах. Громадянське суспільство дуже міцне. Виборчий процес не найкращий, хоча тримається посередині. Але корупція відтягує її до рівня Білорусі чи Киргизстану – і це велика проблема. Очевидно, що теперішні змагання довкола формування уряду, довкола Генеральної прокуратури, президентства визначать стан справ в Україні на наступні кілька місяців, – каже директор проекту ,,Країни з перехідною економікою” Freedom House Н. Шенкан. – Україні до певної міри пощастило у тому, що до неї прикуто досить багато міжнародної уваги. Це справляє певний тиск, але також означає, що є інші сторони, які дбають про те, щоб робота була зроблена як слід, і готові надати підтримку”.

Корупція – один з головних чинників, що тягне Україну назад, каже експерт. Так само не новим є висновок Freedom House про те, що неґативно, зокрема на Україну, впливає Росія, яка своїм економічним спадом тягне донизу сусідів. Режим Володимира Путіна, обмежуючи свободу в Росії, прагне поширювати такі ж принципи на інших. Можливо, неочікуваний висновок Freedom House у тому, що у випадку з Україною зусилля Москви досі мали протилежний результат.

,,Спроба втримати президента [Віктора] Януковича при владі, а потім анексувати Крим і вторгнення на сході України налаштувало український народ проти Росії. Це також зменшило здатність Росії контролювати Україну економічно, як це було раніше. Отже Україна справді поступово переорієнтовується ,,геть від Росії”, хоча Росія і далі має глибокий вплив на регіон”, – зазначає Н. Шенкан.

Такий вплив особливо гостро відчувають країни Центральної Азії, Кавказу, а також Білорусь і Молдова. Завдяки своєму розміру і символізму Україна може стати противагою неґативу.

​​,,Якщо ви поглянете на розміри України, масштаби економіки і населення та зв’язки з іншими країнами довкола – Україна дуже велика країна з великою вагою. Вона має можливість змінити взаємини в реґіоні, а також впливати силою символів, з огляду на революцію та дуже аґресивні дії з боку Росії, а також українські дії у відповідь. Ситуація з Україною стала випробуванням. Якщо Україна зможе зробити правильно, попри усі українські проблеми, про які ми знаємо – глибоку корупцію, впливових олігархів – якщо Україна може, то зможе будь-хто”, – резюмував експерт Freedom House.

„Голос Америки“

Коментарі закриті.