23 грудня, 2016

70 років тому утворено ланку відбиванки в Ню-Йорку

Спортовці УСК-Ню-Йорк (1949 рік): Ігор Сохан, Лев Вербицький, Любомир Осадца, Володимир Мручкевич, Тарас Гунчак, Роман Гринішак.

З нагоди 70-ліття ланки відбиванки Українського Спортового Клюбу (УСК) Ню-Йорк приятелі звернулися до мене з пропозицією написати про перші роки ланки вібиванки УСК та змагунів, що її творили. З приємністю пишу про цей, мій улюблений спорт та про час найбільшого розквіту відбиванки нашого клюбу у Ню-Йорку (1949-1954 роки).

Коли внаслідок воєнної хуртовини ми опинилися в таборах переміщених осіб в Німеччині‚ то не тільки зберегли любов до нашого краю, але й наші традиції, культурні надбання та спорт. В таборах творилися спортові товариства, де молодь активно вправляла спорт під опікою наших чільних змагунів та ентузіястів спорту. Я ділив свій вільний від науки час між Пластом і спортом. Влаштовувалися міжтаборові чи міжклюбові змагання з відбиванки, футболу, кошиківки, легкої атлетики та інших ділянок спорту. Відбувалися теж крайові змагання та олімпіяда переміщених осіб різних національностей.

Після одних змагань моєї пластової відбиванкової команди з „Левами“, у Мітенвальді, мене обрали до української збірної команди відбиванки на Олімпіяду. Мені, 18-літньому юнакові‚ це була велика честь. Олімпіяда переміщених осіб була дуже популярна, а наші футбольні та відбиванкові збірні вийшли переможцями. Це все скріплювало в нас спортові вміння і коли настав час виїзду за океан (1949-1950 роки) ми винесли їх на наші нові місця поселення.

У Ню-Йорку, весною 1949 року‚ у вільний від науки чи праці час, ми знову почали завзято вправляти відбиванку та створили ланку відбиванки при УСК, який вже існував з 1947 року (ланка футболу).

У нашій команді відбиванки були Володимир та Ігор Сохани, Роман Гринішак („Циган“),Тарас Гунчак і Володимир Мручкевич (всі УСК, Ляндсгут), Лев Вербицький („Леви“, Мітенвальд), Роман Павлюк („Орлик“, Бертесґаден), Любомир Осадца („Дніпро“, Байройт). Деколи з нами виступали ще наші заслужені відбиванкарі Володимир Баранецький (УССК‚ Мюнхен), Юрій Городиловський („Січ“‚ Реґенсбурґ) та Теодор Ступницький („Леви“‚ Мітенвальд).

Почали з внутрішніх клюбових турнірів, товариських змагань з іншими українськими клюбами – УСК-Нюарк, „Тризуб“-Філядельфія, Білоруський спортовий клюб „Німан“-Савт-Рівер, Пласт-Пасейк, а опісля „Чорноморська Січ“-Нюарк, „Беркут“-Перт Амбой, Бриджпорт, Честер та Ютіка. Проводили турніри відбиванки на українських оселях, фестивалях та в спортових залях Ню-Йорку, Нюарку, Філядельфії, Савт-Ріверу й інших.

Утворилася при УСК теж жіноча ланка відбиванки. Жіноча команда мала гарні успіхи. Змагалися в той час лише чотири команди, а саме УСК-Ню-Йорк, УСК-Нюарк, „Тризуб“-Філядельфія та Пласт-Пасейк. Першу жіночу команду УСК творили змагунки Дада Гентиш, Xристя Шлемкевич, Оля Ляхович, Слава Лютак, Люба Декайло, Стефа Дорош і Влодзя Кальницька.

Чоловіча команда впродовж перших п’яти років в змаганнях і турнірах українських команд була неперевершена. Ми творили теж основу репрезентативної збірної, яка виступала на змаганнях з американськими командами за чемпіонат східних стейтів США. Команда теж була переможцем українських спортових турнірів, що відбувалися під час фестивалів у Канаді.

В США ми гідно репрезентували українців у відкритих американських турнірах за чемпіонат східних стейтів, що відбувалися у більших містах східнього узбережжя. Ми часто здобували одне з перших п’яти місць серед пересічно 25 команд-учасників. В 1953 та 1954 роках ми здобули чемпіонат Метрополітальної відбиванкової ліґи Ню-Йорку. У змаганнях в американських турнірах в команді виступали теж Ігор Заяць („Тризуб“) та Григорій Арцюшенко („Німан“) з управителями Романом Лисняком та Богданом Гайдучком. В пізніших роках склад нашої команди поповнили змагуни Орест Наливайко, Роман Вітюк, Михайло Мочула, Ігор Ольшанівський та інші. Під час гри в нас завжди домінувала товариська братерська атмосфера, що побіч технічного вміння причинялося до наших успіхів.

Команда Українського відбиванкового клюбу „Плай“ (1959 рік): перший ряд: Ганс Шаль, Ігор Сохан (капітан), Влодко Кутан, Андрій Волков, другий ряд: Мирон Лепкалюк, Богдан Трешневський, Гаврило Будишин, Дан Вільсон , Юлько Йост, Юрій Фец.

Команда Українського відбиванкового клюбу „Плай“ (1959 рік): перший ряд: Ганс Шаль, Ігор Сохан (капітан), Влодко Кутан, Андрій Волков, другий ряд: Мирон Лепкалюк, Богдан Трешневський, Гаврило Будишин, Дан Вільсон , Юлько Йост, Юрій Фец.

Після цих п’яти років настало сповільнення активности нашої команди. Л. Вербицький внаслідок пошкодження коліна був змушений обмежити свою участь, Л. Осадца виїхав до Арізони, а відтак до Каліфорнії, Т. Гунчак відійшов на службу в армії, Р. (Вельо) Павлюк концентрувався більше на футболі‚ а Р. Гринішак продовжував змагатися в команді. Я теж продовжував змагатися та почав тренувати молоду пластову команду відбиванки.

Восени 1958 року разом з Мироном Лепкалюком ми організували репрезентативну команду відбиванки під назвою Український відбиванковий клюб „Плай“ (New York Ukrainians), щоб грати в міжстейтових чемпіонатах сходу та центральних стейтів США і вкінці за чемпіонат США. В команді змагалися колишні члени збірної Юґославії Гаврило Будишин та Юлько Йост. Інші змагуни – І. Сохан (капітан), Богдан Трешньовський, І. Заяць, Р. Гринішак та Влодко Кутан. За короткий час свого існування (два роки на міжстейтовій арені), „Плай“ був переможцем 23-ох турнірів східніх та центральних стейтів та здобув чемпіонат Канади (Торонто‚ листопад 1959 року). Однією з перших наших перемог була на турнірі в Балтиморській Арморі (грудень, 1958 рік). Команда змагалася двічі за чемпіонат США в Ді-Мойні, Айова (1960 рік) та в Даласі, Тексас (1961 рік). В обох чемпіонатах „Плай“ здобув четрверте місце.

Ще сьогодні в домі УСК обіч трофеїв і чаш здобутих УСК в 1949-1955 роках зберігаються теж трофеї‚ здобуті „Плаєм“.

Коментарі закриті.