6 жовтня, 2016

50-річчя кредитівки відзначили бенкетом

Почесні гості вечора (зліва): Ігор Ляшок, Михайло Кос, керівник економічного відділу Посольства України в США Віталій Тарасюк, Ярослав Федун, президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай‚ Генеральний консул Білорусі в Ню-Йорку Віктор Чарахович, Консул України в Ню-Йорку Мирослав Кастран, голова Централі Українських Кооператив Америки Василь Корнило. (Фото: Левко Хмельковський)

СОМЕРСЕТ‚ Ню-Джерзі. – 1 жовтня понад 400 гостей і членів Української Національної Федеральної Кредитової Кооперативи, що діє в Ню-Йорку і Ню-Джерзі, зустрілися на бенкеті в Українському культурному центрі, щоб відзначити 50-ліття цієї фінансової установи.

У святі взяли участь Митрополит Української Православної Церкви США Антоній і Митрополит-Архиєпископ Української Католицької Церкви США Стефан Сорока з численними священиками, керівник економічного відділу Посольства України в США Віталій Тарасюк, Консул України в Ню-Йорку Мирослав Кастран, Генеральний консул Білорусі в Ню-Йорку Віктор Чарахович і його співпрацівник Сергій Зубок, провідники ряду громадських організацій.

На бенкеті (зліва): Стефан Качарай‚ Степан Качурак і Рома Лісович.

На бенкеті (зліва): Стефан Качарай‚ Степан Качурак і Рома Лісович.

Український Народний Союз представляли президент Стефан Качарай і скарбник Рома Лісович.

Вечір відкрив вітанням голова Ради директорів Степан Качурак. Він запросив до президіяльного столу одного з засновників кредитівки Всеволода Саленка.

Молитву і слово про подію виголосив Митрополит Антоній. Присутні вшанували хвилиною тиші пам’ять борців за волю України. Гимни США та України співала директор Українського історико-освітнього центру Наталія Гончаренко під акомпаніямент на фортепяні д-ра Андрія Шуля. Вони були також ведучими вечора.

Промовляє голова Централі Українських Кооператив Америки Василь Корнило.

Промовляє голова Централі Українських Кооператив Америки Василь Корнило.

С. Качурак розповів про історію і сучасність кредитівки. 30 березня 1965 року в Ню-Йорку виникла ініціятивна група на чолі з Константином Церкевичем, яка приступила до заснування кооперативи, котра почала діяти 6 лютого 1966 року. На перших зборах було 26 осіб, а вже на кінець 1966 року кредитівка мала 105 членів. Спершу кооператива діяла в церкві, а потім перейшла на 9-ту вулицю, де три працівники приймали відвідувачів тричі на тиждень. 17 травня 1993 року придбали новий будинок. Кредитівка зростала і у 1994 році мала відділи у Ню-Джерзі – в Савт-Бавнд-Бруці, у 1998 році – в Картереті, у 2002 році – в Брукліні, Ню-Йорк, у 2013 році – в Перт-Амбою, Ню-Джерзі. Керівниками кредитівки були К. Церкевич, В. Саленко, Валентин Поливко, Лев Куделя та інші.

Під час подяки кредитівці (зліва): директор школи Галина Маринець, керівник відділу кредитівки Леся Сівко, вчителька Ярослава Данищук і фінансовий директор Зенко Галькович.

Під час подяки кредитівці (зліва): директор школи Галина Маринець, керівник відділу кредитівки Леся Сівко, вчителька Ярослава Данищук і фінансовий директор Зенко Галькович.

Тепер кредитівка налічує понад 6,000 членів з загальною сумою активів 145 млн. дол. Вона бере активну участь у житті громади, у політичних подіях, підтримує постійні зв’язки з Україною. С. Качурак розповів про численні акції допомоги Україні, назвав провідників держави і політичних діячів, які відвідали кредитівку, перелічив послуги, які надає кредитівка своїм членам.

Ведучі Н. Гончаренко і А. Шуль представили осіб за президіяльним столом, а також гостей-учасників вечора. З вітаннями виступили В. Тарасюк з Посольства України, Консул М. Кастран, новопереобраний голова Централі Українських Кооператив Америки Василь Корнило. Привітання від учительства і голови Шкільної Ради Українського Конґресового Комітету Америки Євгена Федоренка висловили директор школи в Сомерсеті Галина Маринець і вчителька Ярослава Данищук. Були оголошені привітання з інших міст від інших осіб.

Співає Ірина Лончина.

Співає Ірина Лончина.

С. Качурак вручив Митрополитові Антонієві і Н. Гончаренко третю частину пожертви в 100 тис. дол. на розвиток Українського історико-освітнього центру. Опісля були вручені грамоти подяки великій групі учасників вечора. Нагороджений грамотою В. Саленко виголосив промову про значення кооперативи в житті закордонних українців і закликав ставати її членами.

З піднесеними келихами шампанського усі заспівали кредитівці „Многая літа!“.

Білоруських дипломатів Юрія Зубка (зліва) і Віктора Чараховича (другий зліва) вітали на вечорі президент Українсько-американської фундації Тамара Денисенко і скарбник УККА Мирон Колінський.

Білоруських дипломатів Юрія Зубка (зліва) і Віктора Чараховича (другий зліва) вітали на вечорі президент Українсько-американської фундації Тамара Денисенко і скарбник УККА Мирон Колінський.

У мистецькій частині свята співали Заслужена артистка України, лавреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, автор та виконавець естрадних пісень Ірина Лончина з Івано-Франківська і Ксеня Качурак з Ню-Йорку, танцювали вихованці хореографів Андрія Цибика з гурту „Іскра“ і Григорія Момота з гурту „Калинонька“ (Стемфорд, Ню-Йорк). Звукове оформлення концерту забезпечив Роман Констанкевич (Anna-Maria Entertainment). Було випущено ювілейний буклет‚ усі гості отримали пам’ятні подарунки. Молитвою завершив вечір Митрополит Стефан Сорока.

Коментарі закриті.