25 лютого, 2016

Різне

Посол Австралії в Україні Даґлас-Роберт Трапет (п’ятий зліва) у Бережанах.

Посол Австралії завітав до музею

Наталія Бойко

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – 2 лютого в краєзнавчому музеї побував Посол Австралії в Україні Даґлас-Роберт Трапет. Посла зустрічали провідники міста і району та колектив музею на чолі з директором Надією Голод.

Посол – мистецтвознавець за освітою – оглянув виставку картин, рисунків і документів про життя і творчість Володимира Савчака (1911-2007) – уродженця Бережан, учня та професора Бережанської гімназії, який від 1948 року жив у Австралії. У фонді музею зберігається близько 200 його робіт і особисті речі художника. В. Савчак похований на Голосківському цвинтарі у Львові.

Під час зустрічі в музеї узгоджувались подробиці спільного проєкту музею та Посольства Австралії в Україні – проведення виставки картин В. Савчака у Києві. Посол Д.-Р. Трапет залишив запис у книзі відгуків музею.

Посол Австралії в Україні Даґлас-Роберт Трапет (п’ятий зліва) у Бережанах.

Посол Австралії в Україні Даґлас-Роберт Трапет (п’ятий зліва) у Бережанах.


Хода в пам’ять полеглих

Сергій Горицвіт

ОДЕСА. – Рік тому в наступальній операції під Широкіним брали участь три піхотні підрозділи полку „Азов“, мінометна батарея, а також була підтримка з боку артилерії. У висліді була розширена зона безпеки довкола Маріюполя, а південний фронт ворога було розбито.

Однак в боях, які особливо жорстокими стали 14 лютого, загинули одесити Олександер Кутузакій („Кутуз“), Микола Троїцький („Акела“) і В’ячеслав Кирилов („Козак“) з полку „Азов“, ще 50 були поранені. Прощання з полеглими відбулося 23 лютого 2015 року на Соборній площі в Одесі.

Як і тоді, 14 лютого віддати шану героям на роковини їх загибелі прийшло кілька сотень людей. Вони зібралися біля пам’ятника Тарасові Шевченкові з світлинами полеглих, влаштували віче, розгорнули державні прапори і знамена полку „Азов“ й під бій барабанів з запаленими смолоскипами рушили центральними вулицями міста. Завершилася хода концертом музичного гурту „Друже, Музико“.


Розбили меморіяльні дошки

РІВНЕ. – У ніч на 22 січня невідомі пошкодили меморіяльну дошку очільникові ОУН(б) Степанові Бандері. А через день такої ж наруги зазнала меморіяльна дошка командирові УПА Романові Шухевичу. Триває розслідування цих злочинів.


Виставку присвятили 100-річчю Нарбута

Олександер Костирко

ЧЕРКАСИ. – 9 січня виповнилося 100 років з дня народження відомого живописця, Народного художника України, лавреата Шевченківської премії Данила Нарбута. До цієї пам’ятної дати організовано виставки творів художника у Черкасах, Каневі й Чигирині, театральні вистави з залученням декорацій за ескізами Д. Нарбута.

Він працював декоратором Київського театру опери та балету ім. Тараса Шевченка, головним художником драматичних театрів у містах України, зокрема Черкаського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка‚ звідки пішов на пенсію.

Зараз його ім’я носить дитяча художня школа в місті.

В обласному художньому музеї 15 січня відбулося відкриття виставки робіт викладачів та учнів школи, яка цього року відзначає своє 36-річчя. Вперше роботи вихованців художньої школи експонуються одночасно з творами Д. Нарбута.

Представила „Каталог учнівських  робіт до 100-річчя Данила Нарбута“ начальник Управління культури Черкаської міської ради Валентина Шепецька. До нього увійшло близько 60 творів вихованців художньої школи.  Заступник начальника Управління культури обласної адміністрації Микола Суховий повідомив, що в місті плянують встановити пам’ятник Д. Нарбутові, а також назвати на його честь одну з вулиць міста.

Цього дня в музеї також звучала клясична музика у виконанні струнного гурту „Акварелі“ міського Будинку культури ім. Івана Кулика, виступали учні Черкаської музичної школи ім. Миколи Лисенка.


Відкрили пам’ятну дошку І. Гавдиді

КИЇВ. – До 15-ої річниці з дня заснування Молодіжного Націоналістичного Конґресу (МНК), ключову ролю в утворенні якого відіграв Іван Гавдида, у Києві 15 лютого урочисто відкрили на його честь пам’ятну дошку на будівлі Центру національного відродження, який очолював свого часу І. Гавдида, заступник голови ОУН(б), виховник молоді, громадсько-політичний діяч.

Про нього розповів Іван Кішка, голова МНК. За словами одного з найближчих друзів І. Гавдиди – Михайла Ратушного, його побратим прожив коротке, але яскраве, сповнене подіями і справами життя. „30 серпня 2003 року дорогою додому І. Гавдиду підступно вбили. Вбивць до сьогодні не знайдено, але пам’ять про цю світлу українську людину живе в серцях його друзів і послідовників“, – сказав М. Ратушний.

Промовляли історик Олег Вітвицький, дружина І. Гавдиди – Наталя. Було представлено інформаційну мультимедійну сторінку про життя та діяльність І. Гавдиди, яку створив інформаційний центр МНК.

Інформаційний центр МНК


Танкіст приїхав перепочити

Тетяна Будар

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – На 10 днів приїхав з міста Щастя на Луганщині доброволець, командир танкової чоти 92-ої окремої механізованої бриґади, активіст Евромайдану, підполковник міліції Михайло Бойко. Танкіста зустріли його дружина, заступник міського голови Марія Бойко, рідні, друзі та колеґи.

На війні М. Бойко уже сім місяців, переважно на передових позиціях. На його танку Т-64 з’явився червоно-чорний повстанський прапор і патріотичний напис „Слава нації! Смерть ворогам!“.

До Дня Збройних Сил України залогу танка нагородили почесними грамотами Міністра оборони за особисту мужність і героїзм, проявлені під час виконання спеціяльних завдань, зразкове виконання військового обов’язку, вірність військовій присязі.

 

Коментарі закриті.