19 серпня, 2016

ІСТОРИЧНИЙ ДЕНЬ: 24 серпня 1991 року

Події 24 серпня 1991 року в Києві описані в Свободі (на підставі повідомлень УНІАР, ПС УРП, УЦІС). Тут подаємо уривок історичної вістки про історичний день.

В суботу, 24-го серпня 1991року надзвичайна сесія Верховної Ради проголосила незалежність України та створення самостійної української держави.

Надзвичайна сесія розпочала свою працю в годині 10-ій ранку з розгляду політичної ситуації в Україні після спроби державного перевороту в СРСР. З доповіддю виступив голова Верховної Ради України Леонід Кравчук, який запропонував створити національну ґвардію, раду оборони, департизувати армію, КҐБ і МВС території України та перевести їх у республіканське підпорядкування.

Від комуністичної більшости виступили Олександер Мороз та перший секретар ЦК КПУ Станіслав Гуренко. О. Мороз засудив державний переворот і підтримав ідею створення національної ґвардії. Він також наголосив на необхідності виходу КПУ з КПСС. С. Гуренко зазначив, що наростає кампанія антикомуністичної гістерії.

Тим часом понад 20,000 демонстрантів, прорвавши міліційні кордони, оточили будинок Верховної Ради України і вимагали проголошення незалежности України, звільнення політв’язнів, у тому числі і народного депутата Степана Хмари, усунення Компартії від влади.

Голова опозиційної Народної Ради в парляменті академік Ігор Юхновський коротко поінформував про дії та заходи демократичних сил України під час спроби здійснення державного перевороту в СРСР, після чого запропонував народним депутатам текст проєкту постанови Верховної Ради про оголошення України суверенною незалежною державою, припинення діяльности КПУ та про націоналізацію союзного і компартійного майна на території республіки.

Протягом перерви депутати зустрілися з громадськістю, яка заповнила площу перед будинком Верховної Ради, а узгоджувальна комісія в цей час підготувала тексти постанови і акту про незалежність України.

На вечірньому засіданні відбулося голосування. Більшість народних депутатів о 5-ій годині 56 хвилин проголосували за проголошення України незалежною державою. Із 360 присутніх „за“ проголосували 321, „проти“ –  2, решта утрималися.

Після голосування у залі Верховної Ради встановили національний синьо-жовтий прапор.

(Фото: Христина Лапичак/The Ukrainian Weekly)

Коментарі закриті.